Skip to content
Societate

Achiziție fără licitație: Ministerul Educației a cumpărat 15 milioane de măști de la firma unui fost consilier PNL

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Ministerul Educației a încheiat, la 2 iunie, un contract în valoare de 8.091.000 lei pentru livrarea de măști sanitare elevilor care susțin examenele naționale, cu o firmă specializată în construcții al cărei administrator și director general este un fost consilier județean PNL, inculpat într-unul dintre dosarele fostului președinte al Consiliului Județean Brașov Aristotel Căncescu (PNL), relatează Libertatea.

Firma Duplex S.A. are conform datelor din 2018 de la Ministerul de Finanțe, zero angajați. Administrator este Adrian Sabin Neag, fost consilier local PNL în Brașov. El este judecat în dosarul lui Aristotel Căncescu și a fost administrator în firma deținută de cunoscutul consilier PNL Andrei Kadas și de interlopul Emanoil Alexa.

" "
" "

Între 15 și 17 milioane de măști La 25 mai 2020, Ministerul Educației a publicat o scrisoare de intenție prin care invita firmele să se înscrie la procedura de negociere fără publicare prealabilă pentru cumpărarea măștilor care urmau să le fie distribuite elevilor și cadrelor didactice prezente în instituțiile de învățământ în perioada examenelor naționale.

Este vorba despre un acord-cadru, cantitatea minimă a achiziției fiind de 15.188.000 de bucăți, iar cantitatea maximă – de 17.000.000 de bucăți.  Măștile urmau să fie livrate până la 29 mai – așadar, în nici trei zile de la publicarea acestei scrisori de intenție.  S-au grăbit pentru Evaluarea Națională Procedura a fost demarată la 25 mai, iar firmele care urmau să se înscrie la negocierile cu ministerul au avut o misiune foarte simplă: să trimită, pe adresa ministerului, o notă de intenție “privind disponibilitatea firmei de a fi invitată la această procedură de negociere fără publicare prealabilă”, datele de identificare ale societății și datele de contact ale persoanei care urma să păstreze legătura cu ministerul.

MEC a dat termen firmelor mai puțin de o zi să trimită aceste informații – până la 26 mai, ora 8.00.  Au fost încheiate trei contracte subsecvente, cu trei firme diferite, iar cea mai generoasă felie din acordul-cadru a primit-o firma SC Duplex S.A., specializată în construcții, potrivit Libertatea.

Contractul subsecvent încheiat cu Duplex S.A. a fost publicat în SEAP la 14 iunie, valoarea sa fiind de 8.091.000 lei. În explicația inclusă de MEC în SEAP se arată că măștile sunt necesare pentru elevii și cadrele didactice care susțin evaluările naționale și că s-a ales ocolirea licitațiilor “având în vedere termenul foarte scurt până la deschiderea unităților de învățământ, cât și faptul că produsele achiziționate trebuie distribuite unităților de învățământ, anterior datei de 2.06.2020”.

Citiți articolul integral AICI. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *