ACL se plânge lui Junker și Daul

Prin intermediul unei scrisori, liderii ACL Klaus Iohannis și Vasile Blaga se plâng președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dar și președintelui PPE Joseph Daul, de faptul că nominalizarea Corinei Crețu în funcția de comisar european a fost făcută „prin încălcarea legii”.

Aceștia le transmit faptul că „desemnare  făcută de prim-ministrul Victor Ponta poate afecta atât credibilitatea Comisiei Europene, cât şi pe cea a Preşedintelui-ales ce ar putea fi pus într-o situaţie dificilă când va trebui să treacă de votul Parlamentului European, având în componenţa Cabinetului un comisar nominalizat ilegal”. 

Redăm scrisoarea ACL:

„În urma informaţiilor cu privire la posibila desemnare în funcţia de comisar european a doamnei Corina Creţu, ca urmare a nominalizării acesteia din partea domnului Prim-ministru al României, Victor Ponta, vă notificăm prin prezenta faptul că această nominalizare a fost făcută prin încălcarea legii.

Conform articolului 19 din Legea nr.373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene:

‘(1) Parlamentul României va fi informat de către Guvern în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării unor funcţii în cadrul instituţiilor Uniunii Europene.

(2) Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizată de Guvern pentru funcţia de membru al Comisiei Europene.’

În urma audierilor desfăşurate în cadrul comisiilor de specialitate ale celor două Camere, o hotărâre va fi transmisă spre vot Biroului Permanent reunit al celor două Camere din Parlamentul României. 

În mod evident, dispoziţia legală citată se referă la un moment anterior transmiterii nominalizărilor către Comisia Europeană şi nu ulterior, cum s-a întâmplat în cazul de faţă. Ar fi absurd de crezut că legiuitorul s-ar fi referit la o audiere în Parlamentul intern abia după ce propunerea a fost deja asumată de România şi transmisă Comisiei Europene.

În acest caz, dispoziţia legală ar fi lipsită de orice conţinut şi finalitate, deoarece o eventuală opoziţie a Parlamentului, urmare a audierilor efectuate, nu ar mai avea nici o relevanţă.

Mai precizăm faptul că audierile în Parlament nu au avut loc, deşi doamna Anca Boagiu, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, încă din luna iulie a solicitat prin scrisori oficiale atât domnului prim-ministru al României Victor Ponta, cât şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, să demareze procedurile legale în vederea nominalizării unui Comisar european.

Încălcarea acestei legi are consecinţe: în conformitate cu art. 8 alin. 2) din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială republicată, ‘constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani următoarele fapte săvârşite de către un membru al Guvernului:

a) refuzul nejustificat de a prezenta Camerei Deputaţilor, Senatului sau Comisiilor Permanente ale acestora, în termenul prevăzut la art. 3 alin. (2), informaţiile şi documentele cerute de acestea în cadrul activităţii de informare a Parlamentului de către membrii Guvernului, potrivit art. 111 alin. (1) din Constituţia României, republicată.’

În concluzie, considerăm că această desemnare ilegală făcută de Prim-ministrul Victor Ponta poate afecta atât credibilitatea Comisiei Europene, cât şi pe cea a Preşedintelui-ales ce ar putea fi pus într-o situaţie dificilă când va trebui să treacă de votul Parlamentului European, având în componenţa Cabinetului un comisar nominalizat ilegal. Considerăm că această încălcare a legii nu trebuie trecută cu vederea de Preşedintele-ales al Comisiei Europene şi ar trebui acţionat în consecinţă’.

Cu consideraţie,

Alianţa Creştin Liberală Alianţa Creştin Liberală ”

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: