Skip to content
Politică

Acord în coaliție pe reducerea accizei la carburanți: Liderii PSD, PNL și UDMR iau în calcul și prelungirea plafonării prețurilor la energie

Inquam Photos / Ilona Andrei

UPDATE 15.10

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu (PSD), a confirmat marți, pe Facebook, după ședința coaliției de guvernare, că s-a decis scăderea accizei la carburanți.

„Am propus liderilor coaliției soluția scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsura care ar reduce prețul la pompă imediat cu peste 1 leu. Propunerea a fost validată în ședința de azi, astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuții cu Comisia Europeană și marile companii distribuitoare de carburanți pentru ca prețurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toți consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii”, a scris Adrian Câciu.


Liderii partidelor din coaliţia de guvernare au ajuns, marţi, la un acord de principiu privind reducerea la jumătate a accizei la carburanţi, au precizat surse politice pentru News.ro, însă vor să se asigure că preţurile nu vor fi majorate înainte de introducerea acestei măsuri. De asemenea, la propunerea PNL, este posibilă o prelungire a plafonării preţurilor la energie, pe o perioadă de timp scurtă, de o lună, urmând să se discute cu Comisia Europeană pentru o piaţă reglementată. Măsurile urmează să fie analizate şi de ministerele de resort, pentru a se vedea impactul acestor prevederi în bugetul de stat şi vor fi anunţate la nivelul Executivului.

În urma discuţiilor din şedinţa coaliţiei, plafonarea preţului la energie ar urma sa rămână in vigoare şi să se prelungească pentru o perioadă de timp scurtă, o lună, iar Guvernul să caute şi alte măsuri pentru a menţine preţurile la energie, inclusiv o discuţie cu Comisia Europeană pentru o piaţă reglementată.

De asemenea, liderii coaliţiei au ajuns la un acord de principiu şi pe reducerea accizei la carburanţi la jumătate, pentru câteva luni, măsura urmând să intre în vigoare cu data de 1 aprilie. S-a discutat, de asemenea, şi de introducerea unui plafon al adaosului comercial, pe tot lanţul de producţie.

Toate măsurile urmează să fie analizate şi la nivelul ministerelor de resort, pentru a se stabili impactul acestora în buget.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, declara, luni, la Parlament, că i-a cerut ministrului Finanţelor o simulare despre ce înseamnă acciza la carburant şi cât este componentă din preţ. El arăta că ”o intervenţie, pe o perioadă limitată, de înjumătăţire a accizei, ar avea şi un efect benefic asupra inflaţiei”, iar preţul ar scădea cu 1,2 lei/litru.

Liderul PNL, fostul premier Florin Cîţu, a susţinut în şedinţa coaliţiei orice scădere de taxe şi contribuţii, condiţia fiind ca estimările ministrului PSD al Finanţelor Adrian Câciu privind efectele măsurilor să se confirme, iar în caz contrar, acesta să renunţe la funcţie.

Surse liberale au afirmat că Florin Cîţu va susţine propunerile liberle, referitoare la reducerea CAS de la 27 la 25% şi reducerea TVA la 17%, dar în egală măsură va susţine orice scădere de taxe si contribuţii, precum reducerea accizei la carburant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *