Skip to content
Educație

Acord în educație între România și China. Ce diplome de facultate vor fi echivalate

facebook

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, Memorandumul între Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Educaţiei din Republica Populară Chineză privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor şi certificatelor din învăţământul superior.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, scopul Memorandumului este acela de a facilita recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi perioadelor de studii din învăţământul superior, în vederea continuării studiilor în instituţiile de învăţământ superior de pe teritoriul României şi al Chinei, scrie news.ro.

Astfel, se vor recunoaşte diplomele emise de instituţii de învăţământ superior –  universităţi, academii de studii, institute de cercetare, şcoli de studii superioare – acreditate conform legislaţiei din România şi diplomele şi certificatele emise de instituţii de învăţământ superior şi institute de cercetare din Republica Populară Chineză.

România va recunoaşte următoarele certificate şi diplome din învăţământul superior din China: certificatul de absolvire a cursului special de educaţie (Zhuanke), certificatul de absolvire a cursului general de educaţie şi/sau diplomă de licenţă, certificatul de absolvire – nivel Master, certificatul de absolvire – nivel Doctorat.

Republica Populară Chineză va recunoaşte următoarele diplome din învăţământul superior din România:

  • pentru ciclul I de studii universitare: diploma de licenţă, diploma de inginer, diploma de urbanist, diploma de licenţă şi master, diploma de arhitect;
  • pentru ciclul II de studii universitare: diploma de master;
  • pentru ciclul III de studii universitare: diploma de doctor.

”Pentru a fi recunoscute diplomele şi certificatele obţinute în România, acestea trebuie să fie însoţite de o dovadă a autenticităţii, eliberată de instituţiile de învăţământ superior, în timp ce diplomele şi certificatele eliberate de instituţiile de învăţământ superior sau institut de cercetare din China trebuie să fie însoţite de o dovadă a verificării, emisă de autorităţile centrale competente. Precizăm că învăţământul superior din România este organizat în universităţi, academii de studii, institute de cercetare, şcoli de studii superioare, autorizate provizoriu sau acreditate conform legii. De asemenea, toate universităţile acreditate sau autorizate utilizează Sistemul European de Credite Transferabile şi eliberează Suplimentul la diplomă”, a transmis Ministerul Educaţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *