Skip to content
Europa

Acord între PE şi Consiliul UE privind Regulamentul ce prevede înfiinţarea Centrului de competenţe în securitate cibernetică găzduit de România

Flickr

Parlamentul European şi Consiliul UE au ajuns vineri la un acord asupra Regulamentului care prevede înfiinţarea Centrului de competenţe în domeniul securităţii cibernetice, care va fi găzduit de România, informează pe site-ul său legislativul comunitar.

Noul Centru de competenţe în domeniul securităţii cibernetice, care va avea sediul la Bucureşti, va reuni laolaltă expertiza în cercetarea asupra securităţii cibernetice şi va aduce împreună comunitatea europeană competentă în domeniu. De asemenea, acesta va furniza sprijin financiar prin programele „Horizon” şi „Digital Europe” pentru proiecte inovatoare ale unor start-up-uri şi IMM-uri.

Am reuşit să ajungem la un acord remarcabil, care are cu adevărat potenţialul de a duce înainte sectorul cercetării în securitatea cibernetică din Europa„, a declarat eurodeputatul Rasmus Andressen, din grupul Verzilor.

În special în aceste vremuri în care atât de multe din activităţile noastre zilnice, şi chiar negocieri politice, au loc online, devine cu atât mai important să asigurăm niveluri înalte de inovare în domeniul securităţii cibernetice. Această nouă structură va asigura că toată expertiza de valoare care există peste tot în Europa – în instituţii de cercetare, mici afaceri, start-up-uri şi ONG-uri – este inclusă în procesul de decizie a priorităţilor de cercetare europene„, a mai spus eurodeputatul german, citat în comunicatul PE.

În acelaşi timp, trebuie să aducem la masă toate statele membre pentru a investi colectiv mai mult în acest sector crucial şi să ne punem laolaltă resursele„, a adăugat Andressen, citat de Agerpres. „A fost o provocare să creăm o structură care implică toţi actorii, asigurând în acelaşi timp că finanţarea pentru cercetare a UE este aliniată cu priorităţile politice europene şi o viziune clară. După cinci sesiuni de trilog, am ajuns acum în final la un acord care realizează exact acest lucru„, a mai precizat europarlamentarul din grupul Verzilor.

Acordul informal dintre PE şi Consiliul UE va fi confirmat în cursul acestei luni în cadrul Comisiei pentru industrie şi cercetare (ITRE) a PE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *