Skip to content
Politică

ACORD ISTORIC: China şi SUA şi-au stabilit noi obiective în privinţa emisiilor de gaze cu efect de seră

China şi Statele Unite, primii doi emiţători de gaze cu efect de seră la nivel mondial, au stabilit miercuri la Beijing noi obiective în acest domeniu, sub presiunea urgenţei unui acord mondial la Conferinţa de la Paris privind încălzirea globală, prevăzută în 2015, relatează AFP.

China, primul poluator mondial cu gaze cu efect de seră, a adoptat obiectivul unui „vârf la orizontul lui 2030”, dar intenţionează să „încerce să-l atingă mai devreme”, a anunţat Casa Albă, informează mediafax.ro.

La rândul lor, Statele Unite s-au angajat în vederea unei reduceri până în 2025 a emisiilor cu 26-28% faţă de nivelul din 2005.

Este pentru prima dată când China se angajează cu privire la un vârf al emisiilor, adică a anului începând din care acestea vor înceta să mai crească şi din care curba se va inversa.

Aceste anunţuri au fost făcute în timp ce preşedintele american Barack Obama era primit la Beijing de către omologul său chinez Xi Jinping, după ce ambii lideri au particiat cu o zi înainte la Summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC).

Obama a salutat miercuri un „acord istoric” cu China în problema modificărilor climatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *