Skip to content
Europa

Acord politic al liderilor UE privind instituirea de sancţiuni împotriva unor oficiali din Belarus

Twitter
" "

Miniştrii de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns vineri la un acord politic cu privire la instituirea de sancţiuni împotriva a circa 20 de oficiali apropiaţi preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, a anunţat la Berlin şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Măsurile vor viza persoane de la ”nivel politic înalt” implicate în fraudarea alegerilor din 9 august şi în reprimarea protestelor care au urmat acestui scrutin în care preşedintele Lukaşenko a obţinut 80% din voturi, potrivit datelor oficiale. Borrell a mai spus că deocamdată nu poate preciza numărul persoanelor sancţionate sau identitatea lor, întrucât ‘statele membre încă prezintă nume’, aşadar lista ar putea creşte în zilele următoare.

" "
" "

El a apreciat pozitiv o ofertă de mediere anunţată tot vineri de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi a reafirmat că ”rămâne deschisă” calea dialogului. ”Dacă Lukaşenko sporeşte presiunea asupra opoziţiei şi manifestaţiilor paşnice, noi va trebui să creştem presiunea asupra lui”, a spus la rândul său ministrul german de externe, Heiko Maas, gazda reuniunii informale a miniştrilor europeni de externe.

Anterior, preşedintele Lukaşenko a avertizat că va decide măsuri de retorsiune în cazul impunerii unor sancţiuni împotriva ţării sale, potrivit agenţiilor DPA şi EFE, citate de Agerpres.

Criza politică din Belarus a fost tema prioritară a reuniunii din capitala germană, alături de tensiunile în creştere între Grecia şi Turcia în zona Mediteranei Orientale. Despre acestea Josep Borrell a menţionat nemulţumirea Uniunii Europene faţă de acţiunile Turciei, adăugând că sunt în analiză ”măsuri restrictive” faţă de Ankara ce s-ar putea concretiza la summitul UE din septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *