Acord privind sprijinul comercial pentru Ucraina. Țara care a anunțat că va introduce noi restricții

export cereale Ucraina
Sursa foto: Twitter

Sprijinul comercial pentru Ucraina. Parlamentul și Consiliul European au ajuns la un nou acord provizoriu privind extinderea măsurilor comerciale temporare în favoarea Ucrainei. Deputații europeni și Președinția Consiliului au convenit să suspende taxele de import și cotele la exporturile agricole ucrainene către UE pentru încă un an, până la 5 iunie 2025.

Ungaria, în schimb, va introduce noi restricţii la importurile de produse agricole ucrainene, o măsură destinată să îi protejeze pe fermieri de fluctuaţiile pieţei provocate de importurile ieftine dinaceastă țară, a declarat joi ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, informează AP.

Este o„situaţie de supra-aprovizionare severă şi preţuri semnificativ mai mici pe piaţa agricolă europeană”, a declarat Nagy adăugand că Ungaria va adopta măsuri suplimentare de protecţie „care sunt de competenţa sa naţională”.

Istvan Nagy a afirmat că Executivul de la Budapesta a decis să introducă un plan în cinci puncte pentru a-i sprijini pe fermierii unguri.

Planul include obligaţia vânzătorilor şi companiilor de logistică de a raporta Guvernului ungar care sunt produsele restricţionate importate prin Ucraina, indiferent de ţara de origine a produselor. De asemenea, produsele procesate realizate din cereale ucrainene vor fi supuse şi ele restricţiilor.

 Sprijinul comercial pentru Ucraina

Măsura este luată pentru a sprijini Ucraina în contextul de război de agresiune brutală și continuă. Aceste măsuri unilaterale de liberalizare a comerțului vor contribui la stabilizarea economiei ucrainene și vor facilita integrarea treptată a țării în piața internă a UE.

Dacă Varșovia a fost cea mai vocală în dezbatere, cu tensiuni cu Kievul din cauza blocajelor la frontieră de către fermierii polonezi, Franța a jucat un rol cheie în negocieri după ce și-a schimbat poziția inițială pentru a se alătura minorității de blocare. Președintele francez Emmanuel Macron a cerut o abordare mai „echilibrată” și a avertizat asupra riscului ca opinia publică europeană să se întoarcă împotriva producătorilor ucraineni din cauza standardelor lor de producție care diferă de cele ale UE.

În cazul unei perturbări semnificative a pieței europene sau a piețelor uneia sau mai multor țări UE din cauza importurilor ucrainene, de exemplu de grâu, regulamentul asigură că Comisia poate lua măsuri rapide și poate impune toate măsurile necesare.

Ca parte a măsurilor de protecție consolidată care vizează protejarea fermierilor europeni, poate fi declanșat un sistem de urgență pentru produsele agricole deosebit de sensibile, cum ar fi carnea de pasăre, ouă, zahăr, ovăz, crupe, porumb și miere.

Negociatorii au convenit să prelungească perioada de referință folosită ca bază pentru declanșarea acestei garanții automate, în sensul că dacă importurile acestor produse depășesc volumele medii de import înregistrate în a doua jumătate a anului 2021 și pe întregul an 2022 și 2023, se vor aplica taxe vamale.

Comisia se angajează să-și intensifice controlul asupra importurilor de cereale, în special de grâu

Colegislatorii au aprobat, de asemenea, angajamentul Comisiei de a discuta despre liberalizarea permanentă a taxelor vamale cu Ucraina, ca parte a procesului de revizuire a Acordului de Asociere, de îndată ce procedura legislativă privind liberalizarea temporară va fi finalizată și de a implica îndeaproape Parlamentul în aceasta.

Următorii pași: Parlamentul și Consiliul vor trebui acum să dea undă verde finală acordului interimar. Plenul Parlamentului urmează să voteze regulamentul în timpul celei de-a doua perioade de sesiune din aprilie. Măsurile comerciale actuale expiră pe 5 iunie 2024, iar noi reglementări sunt de așteptat să intre în vigoare imediat după acea dată.

Context

Acordul de Asociere UE-Ucraina, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare, a garantat companiilor ucrainene acces preferențial la piața UE din 2016. După ce Rusia a inceput războiul, UE a implementat măsuri comerciale autonome în iunie 2022, care permit accesul gratuit al tuturor produselor ucrainene în UE. Aceste măsuri au fost prelungite cu încă un an în 2023, iar în ianuarie Comisia Europeană a propus reînnoirea suspendării pentru încă un an cu garanții pentru protejarea pieței UE.

Luna trecută, Consiliul și Parlamentul au ajuns la un acord asupra regulamentului, dar statele membre au decis ulterior să modifice textul, creând necesitatea unor noi negocieri, care s-au încheiat cu noul acord provizoriu. Î

In ceea ce privește Moldova, Parlamentul a decis recent să prelungească măsuri similare cu încă un an.

Bulgaria, Polonia, Ungaria, România şi Slovacia au devenit rute alternative de tranzit pentru cerealele ucrainene, în ideea de a contracara diminuarea exporturilor prin porturile ucrainene de la Marea Neagră după invazia rusească care a început în februarie 2022. Fermierii din aceste state au protestat faţă de aceste livrări, susţinând că distorsionează pieţele locale.

Ungaria are o relaţie tensionată cu Ucraina, fiind țara din UE care a oferit cel mai mic sprijin Kiev-ului de la debutul invaziei ruseşti.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: