Skip to content
Politică

Acordul pentru Brexit a picat. Ce spune Klaus Iohannis?

Guvernul Marii Britanii trebuie să își clarifice poziția. Trebuie să știm ce se întâmplă în continuare”, a declarat Klaus Iohannis în cadrul declarației de presă susținută miercuri.

În ceea ce privește situația românilor din Marea Britanie, în condițiile în care acordul pentru Brexit a fost respins, Iohannis a spus că „Nimeni nu trebuie să își facă probleme pentru românii din UK. Suntem pregătiță, vom avea soluții”.

UE formată din cei 27 este pregătită şi pentru alte variante. Multă lume s-a întrebat dacă este posibilă o renegociere a acestui acord sau dacă sunt poziţii diferite printre cei 27 şi pot să vă spun cu mare claritate că noi, care rămânem, suntem uniţi. Nu există abordări divergente. Pe de altă parte, acest acord care a fost îndelung negociat şi aprobat de UE 27 nu va fi renegociat. Având în vedere aceste chestiuni, aşteptăm poziţia Guvernului MB, însă nu este cazul de a intra în fibrilaţii, nu trebuie nimeni să intre în panică și nu este cazul să ne aruncăm în comentarii pe diferite scenarii posibile.

Deocamdată UE 27 a aprobat acest acord, Marea Britanie trebuie să își clarifice poziţia, după care vom lua măsurile ce se impun. UE 27 e pregătită pentru toate variantele posibilă, iar noi suntem pregătiţi să ne jucăm rolul de preşedinţie a UE.

Pe de altă parte foarte mulţi romani au rude şi prieteni care muncesc sau trăiesc în Marea Britanie şi îşi pun întrebarea: Ce se întâmplă cu românii noştri din Marea Britanie? În cazul în care se aprobă acest acord, romanii vor avea toate drepturile şi garanţiile pentru şederea lor acolo. Noi suntem pregătiţi pentru negocieri de succes şi în alte scenarii.

Nimeni nu trebuie să îşi facă probleme pentru românii din Marea Britanie. Suntem pregătiţi, vom avea soluţii”, a precizat Klaus Iohannis.

 

O a doua problemă abordată de către șeful statului în cadrul declarației de presă a fost  recursul compensatoriu.

S-a discutat foarte mult în diferite emisiuni şi alte medii despre delicvenţi care au fost eliiberati mai repede decât au avut sentinţa în bază a ceva ce se numeşte recursul compensatoriu. Această chestiune a fost posibilă în baza unei legi în vigoare. Pe de altă parte, trebuie să spun foarte clar şi răspicat: Siguranţa cetăţeanului român nu este negociabilă! Trebuie să tragem concluzii rapid şi să venim cu măsuri care permit omului de rând să stea liniştit acasă şi să nu îi fie teamă că un delicvent eliberat vine peste el.

Am observat tot felul de poziţii. Se caută un vinovat pentru această lege. Nu asta este soluţia. Solicit Guvernului României să facă într-un timp scurt o analiză profundă şi să vină cu soluţii. Aceste soluţii trebuie să vină de la Guvern, de la ministrul  Justiției. Se poate intra în procedura foarte rapid în Parlament. Se poate corecta”, a concluzionat Iohannis.

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *