Skip to content
Internațional

UPDATE. Reacția lui Donald Tusk după respingerea acordului Brexit

bbc.com

UPDATE 22:25

Acordul privind Brexitul a fost respins marţi seară, de Camera Comunelor. Votul a fost de 391 la 242 şi a fost urmat de discursul premierului Theresa May. Un purtător de cuvânt la preşedintelui Consiliului European Donald Tusk a declarat că, în condiţiile în care mai sunt doar 17 zile până la data de 29 martie, votul de marţi seară a crescut semnificativ perspectiva unui Brexit fără acord. „Dacă există o soluţie, aceasta poate fi găsită doar de Londra„, a spus Donald Tusk, conform BBC.

Regretăm rezultataul votului din această seară şi suntem dezamăgiţi că Guvernul britanic nu a putut asigura o majoritate pentru acordul de retragere convenit de ambele părţi în noiembrie”, a declarat sursa citată.

În ceea ce priveşte UE, am făcut tot ceea ce este posibil pentru ajungerea la un acord. Date fiind garanţiile suplimentare oferite de UE în decembrie, ianuarie şi ieri, este greu să ne dăm seama ce mai putem face. Dacă există o soluţie pentru impasul actual, aceasta poate fi găsită doar la Londra‘, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Tusk.

Cu numai 17 zile rămase până în 29 martie, vorul de astăzi a crescut semnificativ perspectiva unui Brexit fără acord. Ne vom continua pregătirile pentru un Brexit fără acord şi ne vom asigura că vor fi gata dacă apare un astfel de scenariu”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Dacă va exista o solicitare argumentată pentru o extindere, UE o va lua în calcul şi va decide pe bază de unanimitate. Ne aşteptăm la o justificare credibilă pentru o posibilă prelungire a acestui termen, cu precizarea duratei„, a adăugat el.

După votul de marţi, Theresa May a afirmat că va cere Camerei Comunelor să voteze împotriva unui Brexit fără acord. 

Conform Reuters, parlamentarii britanici ar urma să voteze miercuri dacă Marea Britanie va părăsi blocul european fără un acord, un scenariu care, în opinia liderilor din mediul de afaceri ar aduce haos pe pieţe şi în lanţul de aprovizionare, în timp ce alţi critici afirmă că aceasta ar duce un deficit în ceea ce priveşte alimentele şi medicamentele.

Susţinătorii Brexitului afirmă că o despărţire fără acord ar putea aduce o instabilitate pe termen scurt, dar pe termen lung ar permite Marii Britanii să încheie acorduri comerciale favorabile în întreaga lume.

Este aşteptat ca Parlamentul să respingă ferm aun Brexit fără acord, astfel că joi parlmentarii vor fi chemaţi să decidă dacă Guvernul trebuie să ceară amânarea datei ieşirii din UE pentru a putea avea loc noi negocieri.

—————————————————————————————————————————————–

Acordul privind Brexitul a fost respins marţi seară, de Camera Comunelor.

Votul a fost de 391 la 242 şi a fost urmat de discursul premierului Theresa May.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *