Skip to content
Politică

Acordul UE-Turcia întâmpină probleme

Acordul UE-Turcia întâmpină probleme.

Mai precis, liderii celor 28 de state membre UE şi şeful Guvernului turc Ahmet Davutoglu au ajuns vineri după-amiază la un acord privind gestionarea crizei migranţilor, pentru a opri fluxul migratoriu dinspre ţări din Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord afectate de sărăcie şi războaie, către Europa, potrivit b1.ro.

Acordul a intrat în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică, însă nu se poate aplica în totalitate.

Potrivit acordului, „toţi noii migranţi ilegali care pornesc din Turcia către insulele greceşti vor fi retrimişi în Turcia“, o măsură „temporară şi extraordinară“ luată pentru oprirea traversării periculoase a Mării Egee. Mai mult, refugiații care nu vor solicita azil sau cei ale căror cereri vor fi respinse vor fi întorşi în Turcia.

„Pentru fiecare sirian retrimis către Turcia din insulele greceşti, un alt sirian va fi transferat din Turcia către UE“, prevede acordul.

Turcia s-a angajat ca toţi migranţii care i-au fost retrimişi să beneficieze de protecţie în acord cu normele internaţionale şi să nu-i expulzeze către ţările lor de origine. În schimb, UE va grăbi acordarea ajutorului financiar de 3 miliarde de euro promis deja Ankarei şi destinat refugiaţilor sirieni aflaţi pe teritoriul turc.

„Un plan ca acesta nu poate fi pus în aplicare în doar 24 de ore“, a deplâns Giorgos Kyritsis, un purtător de cuvânt pentru Migraţie al Guvernului grec.

Cu toate acestea, aproximativ 50 de migranţi şi refugiaţi au sosit duminică dimineaţa pe Insula Lesbos.

În 2015, peste un milion de migranţi şi refugiaţi au ajuns în Europa, majoritatea sosind pe insulele greceşti şi provenind din Siria şi Afganistan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *