Skip to content
Societate

Acţiune de amploare a Europol: Substanţe dopante şi medicamente contrafăcute în 33 de ţări, printre care şi România

Europol a anunțat că 3,8 milioane de produse dopante și medicamente contrafăcute au fost confiscate, iar 234 de persoane au fost arestate, în cadrul unei operațiuni antidoping organizată de poliţia internaţională şi de Agenţia Mondială Antidoping (WADA) în 33 de ţări, între care și România.

Operațiunea Viribus, coordonată de Europol și de poliția italiană în colaborare cu Interpol, Centrul Comun de Cercetare UE (JRC), Oficiul European Antifraudă (OLAF) și Agenția Mondială Anti-Doping (WADA), a avut loc în 33 de țări, 23 dintre acestea fiind state europene, scrie hotnews.ro.

În urma operațiunii au fost destructurate 17 grupuri de crimă organizată implicate în producerea și traficarea medicamentelor și produselor dopante, anunță Europol. Nouă laboratoare ilegale de pe teritoriul țărilor europene în care erau produse medicamentele și steroizii au fost descoperite și închise de către autorități.

Autoritățile s-au concentrat și pe monitorizarea evenimentelor sportive și au făcut 1.357 de verificări pentru a depista sportivii care utilizează astfel de produse pentru a-și îmbunătăți performanța.

Europol a anunțat că a dispus arestarea a 234 de suspecți, a deschis 839 de dosare penale și a identificat aproape 1.000 de indivizi responsabili de producerea, comercializarea sau utilizarea substanțelor ilegale.

Printre țările din UE care au participat la această operațiune se numără și România, Marea Britanie, Franța și Germania. De asemenea, au fost implicate alte zece țări care nu aparțin Blocului comunitar, printre care Statele Unite, Republica Moldova și Columbia.

Operațiunea Viribus a fost cea mai mare operațiune de acest fel din istorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *