Skip to content
Politică

Acțiunea UE contra României agită apele. Șeful Comisiei de mediu din Senat va chema ministrul la audiere EXCLUSIV

senat.ro

Cea mai recentă acțiune a Uniunii Europene contra României agită apele. Președintele Comisiei pentru mediu din Senat, Allen Coliban (USR), a declarat joi pentru PSnews.ro că o va chema la audiere pe Grațiela Gavrilescu (ministrul ALDE al Mediului), după ce Comisia Europeană anunțase chemarea în judecată a țării noastre la Curtea de Justiție a UE pentru nerespectarea valorilor-limită de calitate a aerului convenite la nivel comunitar.

DETALII AICI: România, dată în judecată de Comisia Europeană

Înainte să vă prezentăm declarațiile parlamentarului USR, trebuie să spunem că am discutat cu el înainte ca ministrul Gavrilescu să iasă cu un punct de vedere oficial, pe care îl puteți citi mai jos. Totodată, precizăm că omologul lui Coliban din Camera Deputaților, Ion Cupă (ALDE), ne-a promis că ne va oferi un punct de vedere în cursul zilei de vineri, după ce se va consulta cu colegii din comisia pe care o conduce.

VEDEȚI ȘI: Ministrul Mediului rupe tăcerea după ce UE a anunțat că ne dă în judecată din cauza poluării

În altă ordine de idei: senatorul USR Allen Coliban a început prin a îndemna decidenții politici să nu ascundă sub preș ceastă problemă, ci să vină cu planuri concrete. Totodată, politicianul a atras atenția că nu toate stațiile de monitorizare a calității aerului sunt în funcțiune. În același context, parlamentarul de Brașov a dat ca exemplu județul pe care îl reprezintă, unde autoritățile au venit cu declarații dintre care „unele de-a dreptul halucinante: că problema e cauzată de grătarele de mici dintr-o anumită zonă a orașului și că, de fapt, noi nu avem probleme de calitate a aerului”.

„În primul rând, este o situație regretabilă. În al doilea rând, nu putem contrazice niște cifre care sunt vizibile inclusiv pe Internet. Avem acea rețea de monitorizare a calității aerului, Calitateaer.ro. Știm cu toții că rețeaua în sine prezintă niște probleme: nu au fost toate stațiile în funcțiune. Deci pe un set de date care oricum nu este complet se constată că problemele pentru care a fost deschis inringementul încă există. Din păcate, semnalele pe care le-am primit la nivel local, acolo unde există date colectate, iar datele sunt în parametrii de conformitate, cu toate acestea, calitatea aerului pe care îl respirăm este una scăzută și gradul de poluare este unul ridicat. Am primit sesizări de la Reșița în acest sens și ni s-a spus că stația de măsurare este undeva aproape de pădure, iar cea din centrul orașului nu funcționează. Deci este o problemă pe care în primul rând nu o putem nega. N-avem cum s-o ascundem sub preș și este bine să n-o ascundem, ci să începem să luăm măsuri.

Brașovul este unul dintre cele trei orașe de pe lista neagră, cele trei capitole de infringement, alături de București și de Iași. Când s-a discutat problema aceasta la nivel local, declarațiile erau unele de-a dreptul halucinante: că problema e cauzată de grătarele de mici dintr-o anumită zonă a orașului și că, de fapt, noi nu avem probleme de calitate a aerului.

E important ca factorul politic să își asume existența acestei probleme – să nu încerce s-o nege – și s-o tratăm cu seriozitate, să venim cu planuri, pentru că planurile trebuie adaptate și trebuie făcute de la caz la caz, la fiecare aglomerare urbană în parte”, a declarat Coliban pentru PSnews.ro.

Întrebat cum i se pare faptul că Români a primit din partea Comisiei Europene un aviz motivat suplimentar încă din septembrie 2014 (în procedura de infringement), dar că până în acest moment lucrurile nu au fost remediate, șeful Comisiei de mediu din Senat i-a acuzat pe cei de la Ministerul Mediului că au făcut declarații nerealiste.

„Aici ministerul este dator să furnizeze explicațiile, pentru că și noi le-am cerut – inclusiv în comisie. Ni s-au dat garanții că situația cu infringementul nu mai este de actualitate, că realitatea s-a ameliorat și că avem un aer de calitate bună. Iată că declarația respectivă nu este conformă cu realitatea. Așteptăm să vedem planul de măsuri, pentru că infringementul este un semnal puternic de alarmă și un cost pe care o s-ajungem să-l suportăm cu toții. Dar, dincolo de asta, este un capitol care poate fi închis printr-un plan de măsuri adecvat problemei.

Se știa din ianuarie că au fost niște ultimatumuri date de Comisia Europeană, miniștrii de Mediu din țările cu probleme s-au întâlnit cu comisarul european Karmenu Vella… Deci lucrurile acestea n-au cum să surprindă. Ele erau pe listă de mult timp, să se întâmple. Din păcate, nu există foarte multă informație pe măsurile pe care le-a propus România. Au existat doar promisiuni că nu e cazul să ne alarmăm și că nu vor fi repercusiuni ale acestei intrări în infringement. Iată că realitatea contrazice aceste declarații”, a punctat USR-istul.

Solicitat să precizeze dacă o va chema la audiere pe Grațiela Gavrilescu, senatorul a replicat afirmativ.

„Noi avem cu ministerul (cum e și normal să se întâmple) un dialog instituțional, pe care l-am purtat pe mai multe linii – inclusiv deșeuri: am avut ancheta pe deșeuri la nivel parlamentar și urmează să continuăm concluziile inclusiv cu ministerul. Cu siguranță vom face acest lucru, vom cere și noi explicații și sper să găsim deschidere și colaborare în a găsi soluții, pentru că asta e cel mai important pentru noi, ca țară, și pentru cetățeanul de rând: să remediem calitatea aerului, astfel încât să fie în parametri.

Există două niveluri: există un nivel al declarațiilor (în care – sincer – nu am de ce să mă plâng: a fost întotdeauna un dialog și am primit răspunsuri), dar există și un nivel al acțiunilor, care, din păcate, nu satisfac așteptările”, a încheiat Allen Coliban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *