Skip to content
Europa

Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de joi în creştere

news.ro

Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de joi în creştere, investitorii analizând majorările de dobânzi ale băncilor centrale şi cele mai recente măsuri ale Rezervei federale (Fed) americane, transmite CNBC.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a închis în urcare cu 1,4%, subindicii sectoarelor economice fiind în mare parte pozitive.

Acţiunile de tehnologie au crescut cu 4,6%, în timp ce petrolul şi gazele au condus pierderile, scăzând cu 1,5%.

Banca Angliei a anunţat că va majora ratele dobânzilor cu 0,50 de puncte procentuale, aşa cum era de aşteptat. De asemenea, a renunţat la cuvântul „în forţă” din limbajul său pentru creşterile viitoare şi a spus că anticipează o scădere „mult mai superficială” a economiei decât a estimat în noiembrie.

Indicele londonez FTSE 100 a crescut cu 0,6% după anunţ, extinzând câştigurile anterioare.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat la rândul ei, joi, că va majora ratele dobânzilor cu 0,50 de puncte procentuale, iar creşterea indicelui Stoxx 600 s-a intensificatde la 0,55% la 0,6%, urcând până la 0,8% în cinci minute de la anunţ.

Fed şi-a majorat rata dobânzii de referinţă cu un sfert de punct procentual, miercuri, şi a dat puţine indicii că se apropie de sfârşitul acestui ciclu de majorări.

Măsura a marcat a opta creştere, într-un proces care a început în martie 2022. Fed vrea ca majorările dobânzilor să reducă inflaţia din SUA care, în ciuda semnelor recente de încetinire, este încă aproape de cel mai înalt nivel de la începutul anilor 1980.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *