Companiile chineze sunt interesate de cumpărarea activelor din România şi Slovacia pe care compania italiană Enel vrea să le vândă, pentru a-şi reduce datoria, potrivit CEO-ului Enel, Francesco Starace.
„Există companii din China interesate să cumpere atât în România, cât şi în Slovacia„, a declarat Starace.
CEO-ul Enel a precizat că State Grid Corporation of China, cea mai mare companie de stat de utilităţi din lume după venituri, s-a arătat interesată să cumpere operaţiunile de distribuţie şi vânzare din România.
În ceea ce priveşte Slovacia, Starace nu a menţionat ce firmă din China vizează preluarea participaţiei de 66% a Enel la Slovenske Elektrarne.
În schimb, companiile CEZ şi EPH din Cehia şi-au manifestat deja interesul pentru cel mai mare producător de energie din Slovacia.
Enel, care deţine o treime din piaţa distribuţiei de energie din România, vrea să vândă 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România (deţinută prin Enel Investment Holding BV).
Compania de stat Nuclearelectrica a anunţat, în septembrie, că analizează posibilitatea de a cumpăra o parte dintre operaţiunile Enel în România, însă nu a înaintat încă nicio ofertă, decizia urmând să fie discutată de către acţionari.
Starace a declarat, însă, că „nu este un fapt” ieşirea de pe piaţă în ţările unde Enel a scos active la vânzare.
Companiile de stat din China au căutat să preia active în Europa, profitând de criza din zona euro. De exemplu, State Grid Corporation a cumpărat participaţii minoritare în companiile din domeniu din Portugalia şi Italia, orientându-se acum şi către Grecia şi Spania.
De altfel, Enel, grup controlat de statul italian, vrea să vândă o parte dintre acţiunile deţinute la compania de utilităţi Endesa din Spania, unde are o participaţie de 92%, relatează mediafax.ro.
Enel este compania de utilităţi cu cele mai mari datorii din Europa, astfel că grupul italian a decis să vândă active în valoare de peste 4 miliarde de euro pâna la finalul acestui an, pentru a reduce nivelul datoriei şi pentru a-şi păstra ratingul pentru investiţii.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News