Activitatea medicilor, verificată de o autoritate special înființată

spital
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

În urma cazului de la Botoșani, în care o gravidă internată a fost lăsată să moară în chinuri, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că dorește înființarea unei autorități naționale care să verifice modul în care se acordă serviciile medicale. Asta deși există deja una pentru calitate în sănătate.

„După incidentul tragic de la Botoşani – și mă gândesc absolut terifiat la durerea acelei familii care a pierdut mama unor copii, căreia nu i s-a acordat asistenţă medicală –, vreau să găsim o formulă în care să existe o autoritate la nivel naţional care să verifice modul în care se desfăşoară, se acordă serviciile medicale“, a anunțat zilele trecute ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, atunci când un medic refuză să-și facă datoria, nu se poate discuta despre malpraxis, ci despre „altceva“.

Ce pârghii susține Rafila că există acum

Noua autoritate, a mai spus Rafila, ar urma să cuprindă și reprezentanți ai Ministerului Sănătății: „Pârghiile legale pe care eu le-am găsit şi pe care le cunoaşteţi la Ministerul Sănătăţii, în ceea ce priveşte activitatea medicală, se rezumă la Inspecţia Sanitară de Stat, care verifică respectarea condiţiilor igienico-sanitare din spitale – or, aici, discutăm despre cu totul şi cu totul altceva. Şi atunci trebuie să găsim mecanismul legislativ care să permită acţiunea Ministerului Sănătăţii, care este perceput public – şi este corect până la urmă să fie aşa – ca responsabil pentru modul în care se acordă asistenţa medicală, să facem parteneriat real cu Colegiul Medicilor şi cu colegiile judeţene în cadrul acestei autorităţi, cu Autoritatea Naţională pentru Calitate în Sănătate, pentru că am avut discuţii cu domnul preşedinte şi încercăm să schimbăm şi principiile de funcţionare împreună. Dânşii trebuie să le schimbe, sunt subordonaţi Secretariatului General al Guvernului, nu sunt subordonaţi Ministerului Sănătăţii. Noi trebuie să acredităm servicii medicale care se acordă în mod real. Nu trebuie să acredităm servicii medicale ipotetice. Şi bineînţeles cu plătitorul, plătitorul fiind Casa Naţională şi Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate“, a subliniat Alexandru Rafila.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: