Skip to content
Politică

Acuzații de fraudă din toate părțile. Sociologul Lucian Dumitrescu: Începem să avem îndoieli despre cât de consolidată este democrația din România

europunkt.ro

Contactat de PS News, sociologul Lucian Dumitrescu, cercetător în cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, a vorbit despre înregistrările video prezentate de Antena 3, în urma cărora PSD i-a acuzat pe reprezentanții USRPLUS de fraudă electorală și a cerut anularea alegerilor.

Sociologul spune că, mai mult decât o problemă penală, aceasta este o problemă politică ce ține de „cât de rezilientă e democrația din România”.

Au mai fost probleme cu voturi fraudate dar de foarte mică amploare. Acesta este primul scandal de mare amploare care apare în 30 de ani de democrație în România.

E prima dată când se solicită reluarea alegerilor, deci nu mai este vorba de renumărarea voturilor, ci de reluarea alegerilor. Chestia asta pune în discuție reziliența democrației din România, adică cât de capabilă este democrația din România de a mai face, în mod pașnic, transferuri de putere. Și spun asta pentru că, dacă apar discuții de genul acesta la alegerile locale, e probabil să apară astfel de discuții și la alegerile generale și atunci avem probleme mai mari.

În concluzie, asta aș spune, dincolo de problema juridică, problema aceasta este de natură politică și anume că începem să avem îndoieli despre cât de consolidată este democrația din România”, a spus Dumitrescu.

Tot acesta este de părere că în acest moment nu putem discuta despre anularea voturilor în Sectorul 1, „doar pe baza difuzării acestor imagini”.

Sociologul vorbește de asemenea despre renumărarea voturilor din Sectorul 5, neînțelegând „care sunt motivele pentru care la Sectorul 1 nu se vor renumăra, și astfel mi se pare suspectă chestiunea”.

„Mi se pare că nu este suficientă transparență în aceste episoade, iar această chestiune a absenței transparenței dublată de imaginile de aseară are darul de a arunca o anumită umbră asupra procesului electoral”, a conchis Lucian Dumitrescu.

Poliția și Parchetul fac cercetări după apariția unor imagini în care se văd mai multe persoane care intră într-o încăpere în care erau mai mulți saci cu voturi şi procese verbale la Biroul Electoral de Circumscripţie al Sectorului 1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *