Skip to content
Internațional

Acuzaţii fără precedent! Preşedintele Africii de Sud denunţă un „apartheid sanitar”

observatornews.ro

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a denunţat joi, la Abidjan, „orice formă de apartheid sanitar” în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, în special a variantei Omicron detectată prima dată în ţara sa, care de atunci este parţial izolată de restul lumii.

„Chiar dacă noi respectăm dreptul fiecărei ţări de a lua măsuri pentru a-şi proteja populaţia, cooperarea mondială şi durabilă de care avem nevoie pentru a pune capăt pandemiei necesită ca noi să fim ghidaţi de ştiinţă”, a declarat Ramaphosa la finalul unei întrevederi cu omologul său din Costa de Fildeş, Alassane Ouattara, informează AFP, potrivit Agerpres. Africa de Sud „se opune cu fermitate oricărei forme de apartheid sanitar în lupta împotriva pandemiei”, a adăugat Ramaphosa.

Preşedintele sud-african a afirmat că este, împreună cu preşedintele Coastei de Fildeş, „îngrijorat că Africa şi restul lumii în curs de dezvoltare continuă să lupte (împotriva pandemiei) având un acces limitat la vaccinuri, atât de necesare pentru a salva vieţi”. El a apreciat din nou drept „regretabil, injust şi contrar ştiinţei” interdicţia de a călători în Africa de Sud şi în Africa Australă impusă de un număr mare de ţări, îndemnându-le să-şi revizuiască „de urgenţă” poziţia.

Potrivit lui Cyril Ramaphosa, această decizie de a izola ţara lui este „o palmă dată expertizei şi excelenţei africane”, pentru că „propriii noştri cercetători au fost primii care au detectat varianta Omicron”. Ramaphosa a ţinut să-i mulţumească lui Alassane Ouattara pentru că a dat dovadă de „solidaritate”, permiţând să aibă loc în actualele circumstanţe vizita sa de stat în Coasta de Fildeş, prima a unui preşedinte sud-african după stabilirea de relaţii diplomatice între cele două ţări, în 1992.

Salut măsurile eficace pe care le-aţi luat pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19, precum şi angajamentul vostru în favoarea vaccinării„, a declarat la rândul său preşedintele Ouattara. El şi-a exprimat „solidaritatea cu guvernul şi poporul sud-african în această perioadă dificilă, marcată de apariţia noii variante Omicron şi de lipsa de înţelegere pe care am remarcat-o la unele ţări„.

În Africa de Sud, unde a fost identificată prima dată varianta Omicron, săptămâna trecută, şi unde mai puţin de un sfert din populaţie este vaccinată, autorităţile au anunţat în Parlament o răspândire „exponenţială” a virusului. Noua variantă, mult mai contagioasă, este deja dominantă. Pe continentul african, varianta Omicron a fost semnalată până acum în patru ţări: Africa de Sud, Ghana, Nigeria şi Botswana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *