Skip to content
Politică

Acuzațiile de dezinformare la adresa Bruxelles-ului nu mai țin. Cum ne bat obrazul oficialii europeni

" "

Premierul Viorica Dăncilă ne anunța în urmă cu câteva săptămâni că oficialii europeni sunt dezinformați în ceea ce privește situația din țară. Că informațiile care ajung la Bruxelles nu sunt conforme cu realitatea. “Dezinformarea a fost principala problemă în România. Nu faptul că România nu era pregătită, România era pregătită pentru preşedinţie, nu faptul că România nu ar putea soluţiona probleme majore la nivel european, ci faptul că alţii au spus că România nu poate şi au venti cu aceste dezinformări”, declara Viorica Dăncilă la Antena 3. Ei bine, povestea aceasta cu oficialii europeni dezinformați nu mai ține. Din declarațiile din ultima vreme ale acestora, rezultă că știu cu exactitate tot ce se petrece în România și îi arată cu degetul pe cei vinovați.

Frans Timmermans atrage atenţia premierului Dăncilă

" "
" "

Frans Timmermans încă aşteaptă răspuns la scrisoarea trimisă premierului Dăncilă în 26 ianuarie, pe tema recursului în anulare. Premierul nu şi-a găsit însă timp să-i răspundă, iar în întâlnirea de zilele trecute de la Bruxelles dl Timmermans i-a bătut obrazul premierului Dăncilă. Potrivit unor surse politice, Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a obţinut asigurări din partea premierului Viorica Dăncilă că ordonanţa de anulare a condamnărilor decise de completurile de cinci judecători nu va fi adoptată fără ca Executivul european să îşi dea acordul.

Critici dure de la Gunther Krichbaum

Krichbaum este preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag. Într-un interviu pentru Deutsche Welle, oficialul german declara răspicat:  „În România, legislaţia se modifică pentru protecţia unor politicieni corupţi. Aceasta nu mai este o democraţie”. Nici că se putea o caracterizare mai clară a situaţiei legislaţiei din țara noastră. Referitor la OUG pentru recursurile în anulare de la ICCJ, dl Krichbaum declară: „Într-o astfel de situaţie se poate ajunge la repetarea tuturor proceselor, fapt ce ar provoca un volum de muncă peste putinţa magistraţilor, iar multe cazuri s-ar prelungi până la termenul de prescriere. În opinia mea, acesta este şi scopul: mulţi făptaşi deja condamnaţi pentru fărădelegile comise ar urma să scape de pedepse. Dar o asemenea evoluţie nu corespunde normelor unui stat de drept şi cetăţenii României nu vor avea înţelegere pentru aşa ceva.”

O altă declaraţie a lui Kirchbaum: „Ştiu, de exemplu, că ministrul dumneavoastră de Interne compară protestele din 10 august anul trecut cu cele ale vestelor galbene din Franţa. Complet greşit! Complet strâmb! Franţa este o ţară în care statul de drept funcţionează, în care independenţa justiţiei este respectată. În România nu e cazul”. Ministrul de Interne a încercat să-mi spună că la acea acţiune au participat exclusiv jandarmi normali. Mi-am permis să îi spun că ştim exact ce dispozitive au fost dislocate, de unde au fost aduse, că nu erau doar din Bucureşti.”

Declarațiile oficialului german ar fi trebuit să atragă atenția atenția politicienilor de la putere. UE nu este deloc dezinformată cu privire la situația din România, dimpotrivă, foarte bine ce se întâmplă.

Donald Tusk despre atribuțiile judecătorilor

Declaraţiile lui Dragnea, Tăriceanu și Tudorel Toader, conform cărora „mii de oameni au fost aruncaţi nevinovaţi în închisoare”, l-au indignat şi pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Într-o postare pe Twitter, acesta spune: „Poate sunt eu de modă veche, dar încă cred că judecătorii, nu politicienii, sunt cei care trebuie să decidă cine este vinovat şi cine este nevinovat”. Sarcasmul lui Tusk, ar fi trebuit să reprezinte un semnal de alarmă față de oricine are pretențiacă protejează statul de drept.

Coaliția de guvernare se preface că nu înțelege mesajele venite de la oficialii europeni. În loc să admită erorile, aceștia vând opiniei publice tema dezinformării. Doar că povestea aceasta nu mai ține. Din declarațiile oficialilor de la Burxelles rezultă cu claritate faptul că aceștia știu care este situația reală din România. Acuzațiile de dezinformare nu sunt astfel justificate. Se constată că oricine face o astfel de acuzație nu face decât să propage la rândul său o dezinformare. Criticile de genul acesta fac parte dintr-un discurs anti-UE, iar promovarea unui astfel de discurs nu face decât să marginalizeze țara noastră aruncând-o în tabăra statelor iliberale.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *