România: Ce se întâmplă cu adaosul comercial pentru alimente. State europene şi cotele lor de TVA

Sursa foto: freepik.com

România: Șeful statului a promulgat o lege care are ca obiect de reglementare instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, toate, in anumite cantități.

Președintele României, Klaus Iohannis a promulgat luni, 8 ianuarie 2023, Legea pentru aprobarea Ordonanței de Urgenţă a Guvernului privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, dar şi pentru stingerea unor obligaţii fiscale datorate de cooperativele agricole.

La data de 30 iunie 2023, cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţ de distribuţie (indiferent de numărul distribuitorilor din lanţ) este de maximum 5% fată de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale.

Produsele agricole şi alimentare care fac obiectul acestei măsuri sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantităţi de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 l.

Pentru o perioadă de trei luni, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare prevăzute în anexa actului normativ vor fi limitate astfel:

  • maximum 20% la procesator, aplicată faţă de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe şi indirecte
  • maximum 5% practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul de distribuitori pe lanţ şi aplicată faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile operaţionale
  • maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul şi cash&carry, aplicată faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului.

Pentru produsele agricole şi alimentare care intră pe teritoriul României şi nu sunt introduse în procesul de procesare sau abatorizare, cota de adaos comercial este de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte prevăzute de lege.

Franța-Diferitele cote de TVA  în 2023

Cota standard de TVA pentru vânzările de bunuri și servicii este de 20%. Dar există cote reduse de TVA sau cote intermediare de TVA în anumite sectoare de activitate. Acesta este cazul sectorului alimentar, potrivit unei legi din 2009.

Beneficiază de diferite cote de TVA:

  • 5,5% pentru produsele de consum cu termen lung de garanție;
  • 10% pentru produsele consumate imediat;
  • 20% pentru băuturi alcoolice, produse care conțin ciocolată sau cacao, margarină sau grăsime vegetală, produse de cofetărie și caviar.

Exemplu 1

Un platou cu fructe de mare cu crustacee nedeschise, o mâncare gata achiziționată de la catering la pachet, o quiche intr-un recipient de plastic etc. au  cota de 5,5%. De asemenea pentru pâine si produse de patiserie.

Calculul TVA-ului  la catering aplica cota de TVA corespunzătoare fiecărui produs.

Exemplu 2

Vindeți o pizza cu 15 EUR însoțită de un pahar de vin la 5 EUR în pizzeria dvs. Pentru pizza cu 10% TVA, suma fără TVA este: 15 / 1,1 = 13,64 €. Pentru băutura cu 5% TVA, suma fără TVA este: 5 / 1,2 = 4,17 €. Prin urmare, totalul fără TVA este de 13,64 + 4,17 = 17,81 EUR

Se vor plăti 2,19 EUR de TVA pe această chitanță pentru a o remite statului.

Germania

Spre deosebire de Franța, Germania are doar două cote de TVA: produse si servicii supuse TVA-ului si cele care nu sunt supuse TVA-ului.

Exemple:

  • Servicii de îngrijire la domiciliu, DA, 19%
  • Restaurante, DA, 19%
  • Îmbrăcăminte, DA, 19%
  • Benzină, gaz, electricitate, DA, 19%
  • Produse farmaceutice, DA, 19%
  • Băuturi alcoolice, sucuri de fructe, apă îmbuteliată, DA, 19%
  • Cultură și petrecere a timpului liber, DA, 7%
  • Marea majoritate a produselor alimentare, DA, 7%
  • Bijuterii și monede de aur, DA, 7%
  • Cărți și ziare, DA, 7%
  • Lemn de uz industrial, DA, 7%
  • Instalarea unei bucătării de către un meșter german, NU
  • Vehicul nou, NU

Italia- cotele de TVA 

În Italia, taxa normală este de 22%. Se aplică majorității bunurilor și serviciilor. Există și o rată intermediară (10%), redusă (5%) și super-redusă (4%).

Rata intermediară este de 10%. Se referă la cazare, alimentație, furnizarea de energie electrică și anumiți combustibili.

Cota redusă este de 5% și se aplică produselor alimentare.

Rata super-redusă este de 4% și se aplică produselor agricole, cărților, presei și materialelor medicale.

Cote reduse de TVA în Spania

În Spania, există trei tipuri de TVA: cota generală, cota redusă și „super-redus”

Cota redusă de 10% se aplică tuturor alimentelor (carne, pește, apă etc.) și produselor sanitare, transportului de persoane, majorității serviciilor hoteliere și construcției de locuințe. Achiziționarea de locuințe, în schimb, este exclusă de la acest tip de impozit.

21% este rata care se aplică  pentru majoritatea serviciilor și produselor puse în vânzare. Tutunul, alcoolul, cosmeticele și produsele de igienă personală sunt, de asemenea, în același barem de TVA.

Recent, anumite servicii care au beneficiat de cota redusă au fost impozitate cu 21%: intrările la cinema și teatru, lanțuri de coafură și înfrumusețare, servicii funerare, grădinărit, produse optice etc.

Polonia, taxe de la 23% la gratuit

Cota standard de TVA este de 23% pentru majoritatea bunurilor și serviciilor. Pe lângă această cotă, Polonia aplică și două rate reduse, una la 8% și alta la 5%. Anumite servicii financiare, educaționale sau de asigurări sunt complet scutite.

Cota de 8% afectează anumite servicii legate de agricultură: alimente procesate precum zahăr, supe etc., transport de persoane, produse farmaceutice și echipamente medicale.

De asemenea, se referă la serviciile dedicate construcțiilor și bunurile clasificate ca clădiri sociale. Dar și servicii de catering și restaurant, cu excepția băuturilor, ziarelor și revistelor cu excepția publicității.

Rata foarte redusă de 5% afectează în principal alimentele neprocesate și alimentele de bază, ca să numim câteva: carne de pasăre, carne, ouă, pește, produse lactate. Cota zero se aplică exporturilor din afara comunității europene.

În funcție de municipalități și provincii, taxele locale sunt percepute pentru vehicule, alcool și tutun. Impozitul pe profit este de 19%, iar străinii sunt impozitați pentru activitățile lor profesionale în Polonia.

Luxemburg este țara UE cu cea mai mică cotă standard de TVA, care a scăzut de la 17 la 16% la 1 ianuarie 2023, până la 31 decembrie 2023. În schimb, Ungaria are cea mai mare cotă normală, de 27%.

La rândul lor,  Austria, Bulgaria, Estonia și Slovacia și-au stabilit taxa normală la 20%, iar Portugalia (23%) si Suedia (25%).

 

 

 

 

 

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: