Skip to content
Politică

Aderarea Muntenegrului la UE, urgentată de Ungaria

europalibera.org

Ungaria îndeamnă Uniunea Europeană să grăbească procesul de aderare a statului Muntenegru la Blocul Comunitar.

Declarația a fost făcută de Ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, în decursul zilei de marți. Acesta mai afirmă că aderarea fostei membre a Republicii Socialiste Federative Iugoslavia (RSFI) înseamnă o mișcare strategică potrivită, Muntenegru putând să asigure securitatea în vestul Balcanilor.

" "

„Ungaria ar dori ca UE să deschidă cele trei capitole rămase privind discuţiile de aderare şi să le finalizeze în termen de patru ani. Ungaria este un susţinător hotărât şi devotat al integrării Muntenegrului în UE. Securitatea în Balcanii de Vest reprezintă un important interes european de securitate, iar cea mai rapidă modalitate de îndeplinire a acestuia este integrarea europeană. Muntenegru a devenit pe merit un membru al NATO şi merită, de asemenea, să devină membru al UE”, a spus Szijjarto, în cadrul unei vizite oficiale la Podgorica, conform Mediafax.ro.

Mai mult decât atât, ministrul Szijjarto a mai adăugat că„Podgorica este un pilon al stabilităţii în Balcanii de Vest, prin urmare integrarea europeană a ţării va contribui în mod semnificativ la stabilitatea regiunii, care are o influenţă semnificativă asupra securităţii întregului continent european”.

Cu toate că Parlamentul European susține aderarea statelor vest-balcanice, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat recent că discuţiile cu Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia au progresat într-un ritm lent, motiv pentru care extinderea Uniunii nu este posibilă în 2019.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *