Delegația României, condusă de Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, s-a referit, în cadrul evaluării României de către Comitetul pentru Guvernanță Publică la utilizarea procesului de aderare la OCDE ca un vector suplimentar de modernizare a politicilor și practicilor interne din domeniul guvernanței publice.
„Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, a condus delegația care a participat, joi, 25 aprilie 2024, la evaluarea României de către Comitetul pentru Guvernanță Publică (Public Governance Committee/PGC) din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Discuțiile purtate cu reprezentanții statelor membre ale Organizației au fost ghidate de proiectul raportului elaborat de Secretariatul OCDE, care face o evaluare a legislației, politicilor și practicilor din România în domeniul guvernanței publice din perspectiva instrumentelor Organizației. Printre secțiunile raportului se numără eficiența sistemului judiciar, guvernarea deschisă, guvernarea digitală, transparența instituțiilor publice, eficiența sectorului public”, a informat Secretariatul General al Guvernului într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, „în cadrul intervențiilor susținute, delegația României s-a referit la utilizarea procesului de aderare la OCDE ca un vector suplimentar de modernizare a politicilor și practicilor interne din domeniul guvernanței publice. A fost prezentat pe larg rolul coordonator al Secretariatului General al Guvernului, cu sprijinul Cancelariei Prim-ministrului, în domeniul guvernanței publice, în special eforturile către digitalizarea administrației, modernizarea resurselor umane, asigurarea unei abordări coordonate pe subiecte naționale prioritare de natură transversală (precum stabilirea unui Laborator de Inovare la Centrul Guvernului și adoptarea Strategiei Naționale 2030 de Dezvoltare Durabilă)”.
Membrii delegației au amintit, în privința eficienței sistemului judiciar, și de cadrul legislativ național, în linie cu recomandările Comisiei Europene și Comisiei de la Veneția, respectiv „măsurile luate pentru implementarea acestora; precum și faptul că închiderea Mecanismului de Cooperare și Verificare certifică progresele făcute în domeniu”.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News