Skip to content
Politică

Aderarea României la Spațiul Schengen este o necesitate, spune europarlamentarul Gheorghe Falcă: E un plus de securitate pentru cetăţenii europeni

rador.ro

În prim plan, pentru președinția franceză a Consiliului UE se află reformarea Schengen și stabilirea strategiei de apărare a frontierelor externe ale Uniunii, iar România, gestionează cu responsabilitate şi eficienţă peste 2000 de km de frontieră externă a Uniunii Europene, a transmis europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE).

În acest context, deputatul european a amintit că în 2017, prin discursul de la Sorbona, Președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron a prezentat noțiunea de „agendă de suveranitate”, adică capacitatea Europei de a exista în lume pentru a ne apăra valorile și interesele. Această Agendă Strategică stă la baza priorităților Franței în cele 6 luni în care va asigura Președinția Consiliului Uniunii Europene.

„În următoarele șase luni, prioritățile președinției franceze se reflectă în deviza: relansare, putere, apartenență. Relansare, pentru a permite Europei să sprijine tranziția ecologică și cea digitală. Putere, pentru a apăra și promova valorile și interesele noastre. Apartenență, pentru a construi și dezvolta o viziune europeană comună, prin cultură, prin valorile noastre și prin istoria noastră comună”, a afirmat eurodeputatul, conform unui comunicat remis PS News.

Mai mult, Gheorghe Falcă a explicat că, potrivit discursului președintelui Franței, Emmanuel Macron în care a prezentat prioritățile președinției franceze, activitățile președinției se vor axa pe trei domenii principale: urmărirea unei agende pentru suveranitatea europeană, prin care se înțelege capacitatea Europei de a exista în lumea de astăzi și de a-și apăra valorile și interesele construirea unui nou model european de creștere crearea unei Europe mai „umane”.

„Dacă ar trebui să rezum într-o singură propoziție obiectivul acestei președinții de la 1 ianuarie până la 30 iunie 2022, aș spune că trebuie să trecem de la o Europă a cooperării în interiorul frontierelor noastre la o Europă puternică la nivel mondial, pe deplin suverană, liberă să facă alegeri proprii și stăpână pe soarta sa. Prezentarea președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene la Palatul Élysée, decembrie 2021”, a adăugat el.

Făcând trimitere la Spațiul Schengen, europarlamentarul a subliniat că România aplică majoritatea dispoziţiilor acquisului Schengen şi acţionează, astfel, ca un membru de facto cu o contribuţie semnificativă la însăşi securitatea Spaţiului Schengen.

„În contextul provocărilor de securitate actuale, finalizarea cât mai urgentă a procesului de aderare a României la Spaţiul Schengen apare ca o necesitate, o expresie a încrederii în valorile europene dar mai ales un plus de securitate pentru cetăţenii europeni”, a conchis Gheorghe Falcă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *