Aderarea României la spaţiul Schengen, pe ordinea de zi a Consiliul JAI din 5 decembrie

Schengen
Sursa foto: captura video

Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, este pe ordinea de zi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), din 5 decembrie.

Recent, cele mai importante grupuri politice europene, Partidul Popular European și Partidul Socialiștilor Europeni au cerut, prin rezoluții, acceptarea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen.

Într-o postare pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu, spunea în urmă cu două săptămâni că „va face tot ce îi stă în putință” pentru a convinge actualul Guvern din Olanda, dar și pe cel de dreapta din Austria, care au blocat aderarea țării noastre la zona de liberă circulație, de dreptul României de a fi în Schengen.  Aflat săptămâna trecută într-o vizită la Chișinău, președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a declarat că decizia guvernului tării sale, de a bloca aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, este „greșită”. Alexander Van der Bellen a menționat referitor la decizia guvernului austriac de a se opune la intrarea României și Bulgariei în Schengen că „speră ca într-o bună zi această decizie luată de Executivul țării să fie revizuită”.

Principalele momente spre aderarea României la Schengen:

Februarie 2000 – începe procesul de negociere a aderării României la Uniunea Europeană;

Noiembrie 2001 – Guvernul României transmite Conferinței pentru Aderare România – Uniunea Europeană, Documentul de Poziție pe Capitolul 24 – Justiție și Afaceri Interne, care area ca anexa Planul de Acțiune Schengen.

Aprilie 2002 – are loc deschiderea negocierilor pentru Capitolul 24 – Justiție și Afaceri Interne.

Decembrie 2004 – Încheierea negocierilor de aderare (închiderea Capitolului 24 – JAI). Este confirmat calendarul de aderare.

1 ianuarie 2007 – La momentul aderării, România îndeplinește „criteriile minimale” pentru aderarea la Schengen.

Octombrie 2007 – România are în vedere aderarea la spaţiul Schengen în 2011.

Septembrie 2008 – Vizită de pre-evaluare în domeniul Sistemul Informatic Schengen/SIRENE. România confirmă obiectivul îndeplinirii până în 2011 a standardelor Schengen domenii precum vizele, cooperarea polițienească, protecția datelor personale.

Octombrie 2009 – Este adoptat raportul de evaluare în domeniul vizelor.

Decembrie 2009 – Este adoptat raportului misiunii de evaluare în domeniul frontierelor maritime.

Mai 2010 – Este adoptat raportul de evaluare în domeniul frontierelor aeriene.

Iulie 2010 – A fost aprobat raportul în domeniul frontierelor terestre.

Ianuarie 2011 – Adoptarea raportului de evaluare Schengen a României în domeniul SIS/SIRENE (platforma de schimb de informații și alerte Schengen). România încheie cu succes procesul de evaluare Schengen.

Iunie 2011 – Parlamentul European votează în favoarea aderării României la Schengen cu 487 voturi „pentru”, 77 – „împotrivă” şi 22 de abţineri.

Octombrie 2011 – România, prin ministru de Interne Constantin Traian Igas începe întâlnirile bilaterale pentru obținerea sprijinului statelor membre. Apar primele mențiuni (de cătra Franța, Finlanda, Olanda) ale condiției ca România să obțină și un Raport MCV pozitiv, ca urmarea a evoluției în lupta anticorupție și reforma Justiției, chiar dacă MCV nu făcea parte din criteriile Schengen.

Octombrie / Decembrie 2012 – Comisarul european pentru Afaceri Interne reafirmă că „nu există condiţii noi România şi Bulgaria îndeplinesc toate criteriile” şi trebuie să adere cât mai repede la spațiul Schengen.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: