Skip to content
Opinii & Analize

Adevărata confruntare din anul 2024 va fi între democrați și populiștii de extremă dreapta

Anul 2024 ar putea aduce o alianță politică între PSD și PNL la alegerile prezidențiale. Ambele partide și-ar dori să continue alianța din prezent și după anul electoral 2024, iar asta înseamnă că nu ar fi exclus să vedem constituirea unor înțelegeri între liberali și social-democrați. Dincolo de acest aspect însă, marele clivaj din 2024 se conturează a fi unul între democrați și extremiști.

Democrați vs extremiști

Nici social-democrații și nici liberalii nu sunt exponenții perfecți ai unei ideologii politice. Deși în teorie, PSD este un partid de stânga, valorile social-democrate nu se regăsesc întotdeauna în acțiunile partidului. De pildă, PSD pune accent ocazional pe justiția socială, implementând politici care să ajute persoanele vulnerabile, social-democrații ignoră problemele minorităților sexuale. Asta deși în mod tradițional, stânga progresistă promovează aceste valori. Lucrul acesta a fost evident în momentul referendumului organizat de Coaliția pentru Familie în 2018, referendum la care PSD a participat și care viza în mod direct minoritățile sexuale din România. Totodată, PSD nu este nici un partid 100% laic. Același lucru poate fi spus și despre PNL. Liberalii ar trebui să îmbrățișeze liberalismul ca ideologie politică. În practică însă, aceștia aplică o parte din canonul liberal, în special în zona de economie acolo unde militează pentru o intervenție cât mai mică a statului în economie. Dar unele aspecte rămân în afara ideologiei liberale. Membri PNL au participat și ei la referendumului organizat de Coaliția pentru Familie în 2018 și, la fel ca PSD, aceștia nu sunt 100% laici.

Cu alte cuvinte, din punct de vedere ideologic, ambele partide se apropie, în grade diferite, de conservatorism. Dar dincolo de ideologie, ambele partide acționează în limitele cadrului democratic din țară. Niciunul dintre partide nu acționează în mod activ pentru subminarea democrației din țară.

Pe de altă parte, România nu duce lipsă de extremiști. Exponentul extremismului de dreapta cu tente populiste în acest moment este AUR. Reprezentanții AUR sunt antipluraliști. Nu de puține ori, liderul AUR, George Simion lasă de înțeles în discursurile sale că el și numai el reprezintă poporul. Populiștii își prezintă competitorii politici ca făcând parte dintr-o elită coruptă și imorală, iar asta fac și liderii AUR de fiecare dată când au ocazia.

Pentru a face distincția esențială dintre „poporul pur” și „elita coruptă”, distincție fundamentală în discursul oricărui populist, liderii AUR folosesc ca factor de diferențiere „românismul”. Acest termen este greu de încadrat într-un tipar anume și de definit. În perioada interbelică extrema dreaptă din România folosea des acest termen pentru a face referiri la originea etnică, la limbă, cultură și chiar religia ortodoxă. Aceste elemente sunt preluate în discursul AUR direct de la simpatizanții extremei drepte interbelice. Nu în ultimul rând, AUR încurajează polarizarea politică și prosperă de pe urma conflictelor. Așa cum a fost clar în perioada pandemiei și acum, în timpul unor crize suprapuse ( economice, energetice, geopolitice etc), AUR prosperă tocmai pentru că reușește să divizeze societatea. Accentuarea conflictului, în detrimentul consensului generează falii periculoase în societate și poate duce la radicalism, lucru care ajută însă celor de la AUR, radicalismul fiind exploatat mai apoi pentru a crea partizani fanatici ai partidului. AUR exploatează și rețelele de socializare acolo unde beneficiază de pe urma izolării unor persoane în „silozuri ideologice” – grupuri izolate în care se împărtășesc prejudecăți între membri săi și unde gândirea critică este anulată.

Din cauza pozițiilor sale ideologice și a acțiunilor sale, AUR reprezintă un pericol pentru democrația din România. Fiind un partid anti-sistem, AUR nu dorește să acționeze în limitele actualului cadru democratic și odată ajuns la putere va încerca cu siguranță să îl modifice, eliminând treptat pârghiile și contraponderile inter-instituționale specifice dintr-o democrație.

Cu alte cuvinte, anul 2024 se anunță a fi unul încărcat de polarizare politică și diviziuni sociale. Adevărata confruntare care se conturează e aceea dintre o serie de partide care acționează în cadrele actuale ale  democrației și un partid care vizează eliminarea acestor cadre democratice și un viraj major către un regim mai autoritar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *