Skip to content
București Știri locale

Adevărata față a Mafiei din Sudul Bucureștiului: Personaje dubioase țin sub bocanc economia reală și colectează sume impresionante din afaceri ilegale

commons.wikimedia.org

Internetul e inundat de știri despre mafia care controlează zona de sud a Bucureștiului. Clanurile de sportivi, interlopi infiltrați în poliție, traficanții de droguri și de țigări, cu toții sunt prinși în diverse anchete de presă rulate masiv în mediul online. Așa se transformă sectorul 4, la nivel de percepție, într-un rai al infracționalități, chiar dacă realitatea din stradă este cu totul alta. Dacă în trecut aceste clanuri de cartier foloseau într-adevăr violența la vedere, acum majoritatea foștilor “băieți răi” lucrează semilegal și în subteran.

Cum s-a ajuns aici? Cum se face că nimeni, nicio autoritate a statului nu intră în profunzimea afacerilor controlate de noua specie de mafioți cu gulere albe și chiar și cu epoleți? În ultimii 3-4 ani, arestările au vizat o rețea de trafic de droguri din zona Piața Reșița sau câțiva “șmenari” de categorie mică, de cartier. Anchetele nu au ajuns la adevărații șefi și la protectorii lor din instituțiile de aplicare a legii. Este de notorietate că soția fostului comisar șef de până acum 1 an de zile al Agenției Naționale Antidrog (din cadrul ministerului de Interne) administrează Piața Reșița de ani buni, tocmai epicentrul traficului de droguri “administrat” de clanul Ștoacă, cu legături în sectoarele 5 și 6. Nimeni nu și-a pus întrebări despre această situație neobișnuită, nici jurnaliștii care au declanșat valul de anchete privind lumea interlopă din sectorul 4, nici procuratura. De Poliție, evident, nu poate fi vorba în ecuație, la mijloc fiind vorba de un înalt demnitar de la Interne.

Răspunsul reiese analizând cu atenție articolele de presă disponibile pe internet și este evident pentru orice observator independent, neimplicat nici politic, nici la nivel financiar în ceea ce se întâmplă în sectorul 4 al Bucureștiului.

Astfel, este clar că, în ultimii 10 ani, așa-zisa mafie locală din București (termenul mafie este, evident, forțat de mass media după filmografia americană) s-a „spălat” odată ce orașul s-a dezvoltat. Liderii reali ai interlopilor fie s-au stins din viață, fie au intrat la pușcărie și și-au pierdut influența. Unii dintre locotenenții acestora au înțeles că imaginea publică chiar contează pentru a-și umple în continuare buzunarele, așa că în loc de bătai de stradă asumate au ales să-și ascundă șantajul și teroarea sub paravanul unor afaceri, aparent legale. N-au făcut însă asta fără să aibă o plasă de siguranță, așa că având pușculițele pline, au reușit să obțină chiar și protecția unor oficiali de rang înalt din Ministerul de Interne.

Teroare și amenințări în Parcul Orășelul Copiilor

Un exemplu sugestiv ratat de jurnaliștii preocupați de interlopi este un așa-zis om de afaceri care până de curând a ținut apăsat piciorul pe „gâtul” sectorul 4, un anume Mihai Mitrache. Reputația numelui comun este mult depășită de porecla acestuia, căruia i se spune, în limbaj de cartier, „Câine”. Acuzațiile făcute în numeroase plângeri către Poliție spun că, prin teroare și amenințări, Câine controla activitatea teraselor și cârciumilor din parcul Orășelul Copiilor.

Acum zece ani, niciun patron nu putea mișca în parc fără acordul lui. În schimb, el își ridica o cârciumă pe spațiul verde, fără autorizație și înglobând efectiv în locația respectivă copaci seculari. Și a funcționat așa ani la rând, fără să fie deranjat nici de autoritățile de mediu, nici de cele administrative, nici de cele judiciare. Aceleași plângeri către Poliție rămase în aer (clasate sau mușmalizate în ultimii 10 ani) vorbesc și despre alte posibile ilegalități derulate în zona localului controlat de Câine, posibil trafic de droguri sau prostituție. Acuzațiile, reale sau nu, nu au fost însă cercetate. Alte ilegalități au fost însă dovedite.

Clădirea lui Câine, construită ilegal pe spațiul verde din parc si demolată de primarie , înglobase la propriu mai mulți copaci.

Hoțul strigă hoții!

Multe dintre activitățile ilegale ale lui Mihai Mitrache, zis Câine, au ieșit la iveală abia după ce funcționarii Primăriei sectorului 4, alți funcționari față de cei care au închis ochii, s-au apucat de curățenie, la propriu și la figurat, în parcul Orășelul Copiilor. Aici putem spune că s-a extins o adevărată cloacă de interese și complicități, în care rolul principal îl aveau foștii băieți rai de cartier din sectorul 4 și directori din Primărie. Acum trei ani, odată cu verificarea amănunțită a actelor tuturor teraselor și restaurantelor din parc, primăria a descoperit amploarea ilegalităților care au stat la baza înființării cârciumii lui Câine, numită pompos Restaurant Medieval.

Localul a fost ridicat pe amprenta unei construcții provizorii ușoare, căsuță din lemn cu o suprafață de 80 mp. Aceasta a aparținut înainte de anul 1998 companiei Librării SA, care a vândut-o altor persoane fizice. Mihai Mitrache a intrat în posesia căsuței în anul 2004, după ce a preluat-o prin metode specifice de la persoana respectivă. În 2011, Mitrache a mansardat clădirea fără autorizație și a solicitat înscrierea în evidențele fiscale. Pentru ca primăria Sectorului 4 să nu-i demoleze mansarda de 42 mp, afaceristul a pretins că așa a cumpărat clădirea. Asta cu toate că în documentele cadastrale și în contractul de vânzare-cumpărare nu se pomenea de nicio mansardă.

În 2012, Mihai Mitrache a trecut imobilul, în acte, pe numele unei rude – Silvia Mitrache. Peste noapte, locul mansardei a fost luat de un etaj în toată regula. Acolo susține că ar fi apartamentul familiei sale, însă realitatea, confirmată de surse apropiate lui, spun că spațiul ar fi fost folosit pentru diverse întâlniri conspirative cu personaje din politică, procuratură, poliție. Restaurantul Medieval este tocmai acel loc desprins parcă din filme, în care lumea pestriță din anturajul lui Câine se întâlnește cu funcționari din zona de aplicare a legii. Oficial, însă, pentru mâncare și băutura.

Surse din rândul funcționarilor primăriei de sector susțin că printre vizitatorii de vază ai cârciumii ilegale a celui supranumit Câine s-a aflat chiar și comisarul Contantin Negoiță de la Agenția Antidrog. De la mese nu lipsea nici Mihai Mușat, un alt lider din gruparea de băieți deștepți care și-au făcut din parcul Copiilor o adevărata bază de operațiuni.

În zona restaurantului Medival, tot fără autorizație de construire, au mai apărut un balcon și o terasă de 25 mp, întinsă ilegal pe domeniul public. În 2013, Primăria a emis o autorizație de construire dubioasă pentru „recompartimentări interioare, închidere și extindere terase acoperite”, beneficiarul fiind firma Medieval Select SRL, administrată de Mihai Mitrache. Deși legea nu permitea decât construcții provizorii pe spațiul verde, rezultatul a fost o clădire în toată regula, cu o suprafață desfășurată de aproape 400 de metri pătrați.

Restaurantul lui Câine a funcționat 3 ani fără autorizație de funcționare. Ultimul acord privind ocuparea domeniului public de către Medieval Select SRL a expirat la sfârșitul anului 2016. Mihai Mitrache trebuia să achite, pentru ocuparea domeniului public, o banală taxă de 4.640 de lei, dar a refuzat să o plătească. Ba mai mult, își extinsese afacerea și pe domeniul public (240 mp), așa cum s-a constatat în urma mai multor controale. Primăria Sectorului 4 a refuzat să mai elibereze un alt acord de ocupare a domeniului public, așa cum prevede legislația. În lipsa acestui acord, localul deținut de familia Mitrache nu a mai obținut nicio autorizație de funcționare pentru alimentație publică. Între timp, datoriile lui Mitrache și ale membrilor familiei sale, pe numele cărora a trecut de mai multe ori restaurantul, depășesc suma de 100.000 de euro.

A distrus barierele de acces în Orășelul Copiilor și i-a agresat pe paznici

Ce s-a întâmplat mai departe în povestea în care Caine este erou principal: Primăria Sectorului 4 a încercat să demoleze clădirea amplasată ilegal pe domeniul public, dar nu a reușit până în luna mai a acestui an. Funcționarii primăriei au aplicat amenzi, dar Mihai Mitrache nu le-a plătit niciodată. Afaceristul și-a vărsat nervii pe angajații primăriei care păzeau parcul!

În noaptea de 30 noiembrie 2018, Mihai Mitrache a intrat cu mașina în barierele de la intrarea în parc (Postul de pază nr. 7 Piscului) și i-a alergat pe paznici. În iunie 2019, povestea s-a repetat. „Câine” a distrus bariera care restricționa accesul în Parcul „Orășelul Copiilor” și l-a agresat fizic pe paznic. Primăria a depus plângeri la Poliție și Parchet, dar deocamdată dosarele sunt încă în lucru.

În decembrie 2017, Câine încerca să se închidă gura contestatarilor amenințându-i cu moartea chiar pe Facebook.

Culmea este ca Mitrache a reușit un fapt aparent amuzant, și-a făcut buletin în parc, iar Evidența Populației a municipalității stă cu mâinile-n sân. Totul pentru a nu putea fi evacuat. Autoritățile nu au cercetat nici modul în care soții Mitrache au reușit să obțină cărți de identitate pe adresa „Orășelul Copiilor”. Motivul invocat este stupefiant: „În contractele de vânzare-cumpărare prezentate pentru a face dovada adresei de domiciliu nu este menționată destinația de spațiu comercial și nici faptul că imobilul în cauză este situat în Parcul Orășelul Copiilor”.

Mărturiile celor terorizați de Câine-Mitrache

Abia când primăria a arătat că nu stă la cheremul lui Mitrache, oamenii de afaceri terorizați de acesta au prins curaj și au pus pe hârtie toate mizeriile la care au fost supuși. Unii susțin ca au fost bătuți, alții spun că le-au fost amenințate soțiile, iar cei care păzesc parcul se plâng că au fost scuipați, înjurați și amenințați cu bătaia.

Plângerea unuia dintre comercianții agregați de Mitrache arată amploarea terorii pe care acesta o instituise în parcul Orășelul Copiilor.

„Cred că era singurul din tot parcul care nu avea casă de marcat. Într-o zi bună de duminică, când vremea era superbă și venea multă lume, noi făceam 100 de milioane vechi, iar el, care avea doar trei mese, făcea câte 450 de milioane. Nu e cusută cu ață albă? Eu cred că spăla banii unora, că prea veneau aceleași persoane mereu”, a declarat un patron de restaurant, care a dorit, de teamă, să rămână în anonimat.

Potrivit investitorilor din parc, Mitrache are legături cu șefi din poliție, judecători și chiar politicieni. Multe dintre plângerile făcute de „camarazii” lui de cârciumi au ajuns simple hârtii aruncate la coșul de gunoi!

Un asemenea exemplu, prin care Mitrache a scăpat basma curată, sunt și amenințările cu pistolul față de doi angajați din cadrul Serviciului Disciplină în Construcții, din cadrul Primăriei Capitalei, care au vrut să-i verifice documentele restaurantului. Caz clasat!

În final, pentru a-și dovedi talentul de supraviețuitor, Câine-Mihai Mitrache se duce la DNA și face, tot la intimidare, un denunț împotriva angajaților din Poliția Locală și din primărie, sub pretextul că aceștia i-ar fi cerut șpagă. După un an de drumuri pe la ușile procurorilor, angajații primăriei reușesc să-și dovedească nevinovăția și să arate că singura lor „greșeală” a fost că s-au atins de “centrul de comandă” al lui Mitrache. Evident, Mitrache nu pățește nimic pentru denuțurile false.

Mitrache se lăuda pe Facebook cu fotografii ale unor persoane publice, ca să-și consolideze poziția în parc.

3 comentarii la “Adevărata față a Mafiei din Sudul Bucureștiului: Personaje dubioase țin sub bocanc economia reală și colectează sume impresionante din afaceri ilegale

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *