Skip to content
Politică

Adevărata miză a afacerii ”made in China” de la Primăria Capitalei. Silviu Mănăstire: Un paravan pentru interesele strategice chineze în România

Inquam Photos / Octav Ganea

Jurnalistul Silviu Mănăstire comentează, pe pagina de Facebook a emisiunii ”Dosar de politician”, intenția primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, de a cumpăra 100 de tramvaie de la o asociere româno-chineză, concomitent cu proiectul legislativ guvernamental prin care companiilor din China le va fi interzis să mai participe la licitațiile de infrastructură. Ziaristul consideră că Valer Blidar de la Astra Vagoane, ”partea românească” a afacerii chinezești este, în realitate, un paravan pentru interesele strategice ale Chinei în România. Interesul Chinei, susține Silviu Mănăstire, nu este să facă profit, ci să ”penetreze” domenii strategice: energie, infrastructură, telecomunicații sau agricultură.

”Genul de poveste românească, în care nu știe dreapta ce face stânga: Cîţu vrea să elimine companiile chinezești de la licitațiile publice (o poziție corectă, de altfel), dar Nicușor Dan vrea să bage 160 de milioane de euro în buzunarele unor chinezi combinați cu afaceristul Blidar de la Astra Vagoane.

Mai degrabă, Blidar este un fel de interpus/ paravan/ bidon pentru interesele strategice chineze în România. Pe chinezi nu-i interesează banii, asta nu înțeleg toți sinofilii cocliţi care mișună prin politică și se vând pe trei yuani: China gândește strategic pentru a penetra domenii strategice, cu bătaie pe următorii 20- 30 de ani: energie, infrastructură/ cale ferată/ porturi, telecomunicații/ 5G și/sau agricultură.

De regulă, când merg în licitații, chinezii fac dumping, nu sunt interesați de profit, dar l-au găsit pe “idiotul util” și nehalit Blidar, cu care să defileze la licitații. Mulți alți proști din business pun botul că vine Republica Populară Comunistă Chineză și descarcă miile de miliarde în România.

Adevărul este că cea mai mare și mai puternică afacere românească, numită Dedeman, importă 80 la sută din produse din China și la vinde apoi la românașii fuduli că ei “cumpără românește”. Asta este adevărata China, iar noi suntem niște idioți, cum altfel.

Noi, românii, chiar și atunci când ne lăudăm că excelam în afaceri, de fapt suntem niște (re)vânzători de chinezării.

Apropo de sinofilul Blidar, el ar face bine și ar merge să se spovedească la DNA, cine din zona politică și cum l-a băgat în combinații cu chinezii! Blidar spunea, deunăzi, că i s-a cerut șpagă la geantă… prin București”, scrie Silviu Mănăstire.

Primăria Capitalei și o asociere româno-chineză au astăzi o ultimă întâlnire pe marginea semnării contractului achiziției celor 100 de tramvaie pentru București, iar mâine se pregătesc să semneze contractul. Adică exact cu o zi înainte de ședința de guvern în care premierul Florin Cîțu a anunțat că va fi aprobat un proiect de lege prin care companiilor din China le va fi interzis să mai participe la licitațiile de infrastructură. Culisele achiziției tramvaielor dezvăluie conexiuni penale în lupta pentru contractul de peste 160 de milioane de euro (846 milioane lei), bani europeni

1 comentariu la “Adevărata miză a afacerii ”made in China” de la Primăria Capitalei. Silviu Mănăstire: Un paravan pentru interesele strategice chineze în România

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *