Skip to content
Puterea Știrilor Video

Adevărata miză a AUR la alegerile parlamentare din R. Moldova: „Nu va reuși să intre Parlament, dar va crea foarte multă dezordine

Inquam Photos / George Călin

Invitată în studioul Puterea Știrilor, Ioana Constantin (PMP) a vorbit despre prezența AUR la alegerile parlamentare anticipate din R. Moldova. Aceasta este de părere că formațiunea politică la conducerea căreia este George Simion nu va intra în Parlamentul R. Moldova, dar „va crea foarte multă dezordine”. Puținele procente pe care le vor lua vor fi rupte tot din zona partidelor pro-europene, spune Ioana Constantin.

„AUR s-a dus în R. Moldova și duce o propagandă extrem de agresivă împotriva partidelor pro-europene de acolo. Eu cred că trebuie privite cu mult mai multă atenție alegerile anticipate din R. Moldova, să nu fie ratată această șansă de a lua acei bani de la Comisia Europeană, în primul rând, și de a avea un Parlament pro-european. Nu este suficient să ai un președinte pro-european, nu te ajută cu nimic. Ai nevoie de un Parlament pro-european, de o guvernare pro-europeană. Nu cred că AUR va reuși să intre în Parlamentul R. Moldova, însă va crea foarte multă dezordine. Puținele procente pe care le vor lua vor fi rupte tot din zona partidelor pro-europene. Ei duc un discurs dublu.

AUR spune în R. Moldova că e pro-european, dar aici au votat împreună cu PSD, ei sunt cu socialiștii. Acestea sunt lucruri care trebuie spuse. Oamenii de acolo nu știu, în România partidul acesta este cu PSD, adică cu socialiștii. Partidul acesta la voi ar fi tot cu socialiștii, nu cu Maia Sandu pe care am văzut că o tot atacă. Nu există niciun fel de coerență în ceea ce fac cei de la AUR. Ei sunt în funcție de interese”, a declarat Ioana Constantin, la Puterea Știrilor.

Pentru alegerile anticipate din 11 iulie din R.Moldova s-au înscris în cursă 14 partide și bătălia pentru formarea noului guvern se va da între partidul înfiinţat de actualul preşedinte, Maia Sandu, şi blocul foştilor preşedinţi, Igor Dodon şi Vladimir Voronin. Va fi din nou o bătălie între pro-europeni și pro-ruși, Maia Sandu având nevoie de un guvern pro occidental pentru a reuși să adopte reformele dorite. De alegerea unui drum pro-european depinde și sprijinul primit de la Bruxelles. Comisia Europeană a aprobat planul de redresare pentru Republica Moldova, în valoare de 600 de milioane de euro, dar condiția este ca autoritățile de la Chișinău să facă reformele promise.

600 de milioane de euro de la Bruxelles pentru reconstrucția Moldovei

Comisia Europeana a aprobat la 1 iunie un plan de redresare economică pentru Republica Moldova în valoare de 600 de milioane de euro pentru următorii trei ani. Banii vor fi oferiţi sub formă de granturi, asistenţă macrofinanciară şi investiţii, notează Radio Chişinău.

Circa 230 de milioane de euro din această sumă vor merge la dezvoltarea infrastructurii, inclusiv pentru proiectul de interconectare energetică cu România şi conservarea râului Nistru.

Alte 220 de milioane de euro vor fi alocate pentru gestionarea finanţelor publice, iar 100 de milioane de euro – pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi a comunităţilor locale. Câte 25 de milioane de euro sunt prevăzute pentru domeniul educaţiei şi reforma justiţiei, precizează acelaşi post de radio, citat de Agerpres.

La rândul său, Maia Sandu a menţionat că Republica Moldova este singura ţară din Parteneriatul Estic al UE care are acces la o astfel de susţinere din partea Bruxellesului, ajutor ce vine într-un moment oportun pentru a ajuta ţara să combată criza provocată de pandemie. Republica Moldova a ratat anul trecut a treia tranşă, în valoare de 40 de milioane de euro, dintr-un program de asistenţă macrofinanciară din partea Uniunii Europene pentru că nu a realizat toate reformele necesare, aminteşte Radio Chişinău. De asemenea, Chişinăul ar putea rata alte 50 de milioane de euro, dintr-un alt program de asistenţă din partea Bruxellesului, dacă până în luna septembrie nu va modifica o serie de legi.

Cele 600 de milioane de euro prevăzute în planul de redresare economică pentru Republica Moldova aprobat de Comisia Europeană vor fi alocate cu condiţia ca autorităţile de la Chişinău să se angajeze ferm pe calea continuării reformelor în special în domeniile justiţiei şi combaterii corupţiei, a anunțat săptămâna trecută Katarina Mathernova, director general-adjunct pentru politica de vecinătate şi negocierile de extindere.

„Suntem alături de Republica Moldova, iar acest plan va putea fi implementat în totalitate dacă va exista un guvern şi un parlament care va continua reformele. Principala condiţie pentru realizarea acestui plan este un guvern şi un parlament orientat spre reforme”, a menţionat Katarina Mathernova, citată de Radio Chişinău, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Maia Sandu.

„Tranşa a doua a asistenţei macrofinanciare pentru Republicii Moldova va fi deblocată la mijlocul lunii septembrie cu condiţia ca două legi să fie adoptate în parlament: una privind legislaţia vamală, a doua instituţia naţională de integritate şi de compatibilitate”, a declarat Mathernová, adăugând că Bruxellesul aşteaptă progrese şi în ceea ce priveşte investigarea furtului miliardului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *