Skip to content
Politică

Adevărata miză a negocierilor Dragnea-Iohannis. Butoiul cu pulbere de la DIICOT EXCLUSIV SURSE

justitiarul.ro

PSnews.ro vă prezintă în rândurile de mai jos ce NU s-a spus despre adevărata miză a negocierilor dintre liderul PSD, Liviu Dragnea, și președintele Klaus Iohannis – purtate, după toate aparențele, prin intermediul premierului Viorica Dăncilă, pentru ca Dragnea să-și poată continua telenovela în care el se preface supărat pe șeful statului.

Tic-tac pentru Dragnea?

Ei bine, sursele PSnews.ro spun că miza acestor negocieri nu mai este DNA, ca instituție, sau persoana care să controleze această unitate de parchet, din cauză că DNA s-a decredibilizat teribil în ultimii doi ani, prin scandalurile binecunoscute. În schimb, de câteva luni încoace, atenția este concentrată pe DIICOT, unde Daniel Horodniceanu urmează sa fie schimbat cu un procuror de la Bacău, Felix Oliver Bănilă. Acest Bănilă este cunoscut în sistem ca fiind omul Oanei Schmidt-Hăineală, șefa Corpului de Control al lui Tudorel Toader și – spun gurile rele – cea care conduce de facto Ministerul Justiției. De altfel, PSnews.ro v-a prezentat deja ramificațiile Grupului de la Bacău din PSD și ambițiile de putere ale acestei facțiuni, în sensul răsturnării lui Liviu Dragnea de la conducerea Partidului Social Democrat.

DETALII AICI: Vlase la SIE și Bănilă la DIICOT – începutul sfârșitului pentru Dragnea EXCLUSIV

Ei bine, în acest context, este evident că Dragnea are tot interesul ca la DIICOT să vină un om înțelegător, care să nu îl strângă cu ușa. Ne referim aici nu doar la dosarul de înaltă trădare deschis ca urmare a denunțului scris de căre Ludovic Orban, ci și – de exemplu – la o speță mult mai tenebroasă, despre care a relatat RISE Project AICI: aparenta acaparare a DIPI de către gașca lui Liviu Dragnea.

Nici Iohannis nu calcă pe roze

a. Partea de afaceri

Aceleași calcule și le face președintele Klaus Iohannis, din cauza unei afaceri care a provocat o nouă explozie în presă la sfârșitul lunii mai: scandalul Holzindustrie Schweighofer. Amintim cum DIICOT a anunțat AICI (într-un comunicat de pe 30 mai) cum făcuse zeci de percheziții, inclusiv la sediul „Holz” (cum este cunoscută compania în Austria), într-un dosar de evaziune fiscală, tăieri ilegale de copaci etc. Firește că DIICOT nu a pronunțat numele firmei în comunicatul citat, dar a avut grijă să-l „transpire” în presă.

Dar să nu deviem: încă din 2015, site-ul Ancheteonline.ro a relatat pe larg AICI despre legăturile familiei Iohannis cu Schweighofer, cel mai mare exportator de lemn din România: finul președintelui, Andreas Huber (foto sus), este prieten cu Gerald Schweighofer, patronul societății austriece. Mai mult: în mai 2011, Huber a fost numit de către guvernul de la Viena în funcția de consul onorific al Austriei în România.

„Misiunea diplomatica, condusa de Consulul Onorific al Austriei la Sibiu, are rolul de a sprijini accesul companiilor austriece in regiune, de asemenea, ajutand la stabilirea contactelor intre agentii economici romani si cei austrieci pentru diversificarea relatiilor de afaceri, dar si de a sprijini, la nevoie, cetatenii austrieci aflati la Sibiu sau in regiunea de circumscriptie consulara, in relatiile cu institutiile publice si autoritatile locale, in vederea rezolvarii unor probleme personale”, anunța Austria în acel moment (sublinierea ne aparține).

Cu alte cuvinte, Austria spunea cu subiect și predicat că Huber avea o misiune clară: să sprijine interesele inclusiv ale Schweighofer în România.

Totodată, Cotidianul.ro amintește că Andreas Huber face parte din Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR), pe care Klaus Iohannis l-a condus în intervalul 2005-2014, și că în 2015 același Iohannis a întors către Parlament Codul Silvic, care limita exploatările de masă lemnoasă din România.

b. Partea judiciară

Tot portalul Anchete Online relatează în materialul citat despre legăturile soților Klaus și Carmen Iohannis cu o anumită familie Capră din Sibiu, vecini pe aceeași stradă Bâlea din Sibiu. Soțul (Cosmin Dumitru) a fost directorul general al Holzindustrie Schweighofer (2003-2011), apoi managerul și administratorul unei companii de energie regenerabilă, Energy Exchange Austria (EXAA), care produce biomasă realizată la Schweighofer. Soția (Maria) a activat ca procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia (unitate condusă de către Augustin Lazăr înainte să fie numit procuror general). Din această poziție, pe 5 decembrie 2014, Maria Capră a închis definitiv, cu NUP, un dosar în care fostul primar de Sibiu Klaus Iohannis era acuzat de retrocedarea ilegală a unor imobile.

Cotidianul.ro menționează că Maria Capră a fost pensionată la vârsta de numai 47 de ani, printr-un decret prezidențial semnat de Klaus Iohannis, chiar în ultima zi a anului 2015, când șeful statului nu se afla la Cotroceni, ci în concediu în Florida. Ea a plecat atunci la Viena, la soțul său, Cosmin Dumitru, directorul EXAA.

Mai ușor cu suspendarea pe scări!

Concluzia este una simplă: oricât s-ar încorda Liviu Dragnea și oricât ar flutura suspendarea președintelui, această temă rămâne un simplu praf în ochi pentru fanii „hardcore” ai baronului de Teleorman. În realitate, atât el, cât și Klaus Iohannis stau cu ochii pe DIICOT ca pe butelie. Iar cheile se află acum în mâinile tandemului Tudorel Toader-Oana Hăineală. De altfel, evoluția lui Felix Bănilă în următoarele luni ne va arăta în ce măsură Grupul de la Bacău va muta în forță pe fronturile anti-Dragnea și anti-Iohannis. Și – bineînțeles – să nu-l uităm nici pe Gabriel Vlase (alt nume greu din Grupul de la Bacău), proaspăt instalat de către Klaus Iohannis la conducerea SIE – aparent ca o șicană contra lui Liviu Dragnea, dar pe care nu-l împiedică nimeni să-și arate colții către primul om în stat, apăsând butonul anchetei DIICOT împotriva Schweighofer.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *