Skip to content
Politică

Adevărata miză a scandalului dintre Nicușor Dan și USRPLUS

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Edilul Capitalei, Nicușor Dan, și reprezentanții USRPLUS nu reușesc să ajungă la o înțelegere în privința bugetului pentru Primăria Capitalei, motiv pentru care Capitala riscă să intre în colaps financiar.

Capitala a rămas fără buget pentru că USR-PLUS nu a fost convins că proiectul prezentat de Nicuşor Dan ar fi sustenabil pe partea de venituri. Însă, surse politice susțin că adevărata miză a scandalului este dorința USR-PLUS, prin viceprimarul Horia Tomescu, de a primi drept de semnătură pentru a numi directorii de spitale.

" "
" "

Primarul general Nicuşor Dan i-a delegat lui Horia Tomescu atribuţiile privind coordonarea celor 19 spitale din Capitală, însă nu şi dreptul de semnătură. Prin urmare, managerii spitalelor din subordinea primăriei pot fi demiși și numiţi în funcţie numai cu acordul primarului general. De asemenea, bugetul de 355 de milioane de lei al ASSMB este controlat tot de primar.

Premierul intervine

Premierul Florin Cîțu a declarat, marți, că bugetul național nu va susține „un derapaj” la București. Premierul a arătat că întârzierile în adoptarea bugetului care să ducă la incapacități de plată nu vor fi susținute din bugetul național. Acesta a precizat că la bugetul Capitalei a lucrat împreună cu primarul general și a cerut adoptarea cât mai rapidă a acestuia, după ce consilierii generali USR PLUS s-au opus, susținând că bugetul este nerealist.

Am avut discuții si cu domnul primar general. Eu știu situația de la București, am lucrat cu domnul primar general și anul trecut pentru a rezolva câteva dintre probleme. Am construit anul acesta bugetul împreună. Este foarte important să avem un buget cât mai repede la București. Mesajul meu e clar: nu vom susține de la bugetul național întârzieri care să ducă la incapacități de plată, să plătim mai mult. Bugetul național nu va susține un derapaj la București. De aceea sunt sigur că vor găsi o soluție cât mai rapid, se va vota bugetul și vom merge mai departe”, a declarat Florin Cîțu.

Întrebat despre nemulțumirile celor din USR PLUS, care susțin că bugetul este construit pe venituri care nu sunt realiste, Cîțu a spus că, până acum, execuția bugetară arată că sunt venituri mai mari.

„Cred că cei care au construit bugetul trebuie să vină cu o explicație. Veniturile par câteodată supraestimate, vom vedea cum va arăta execuția bugetară. Până acum execuția bugetară arată că avem venituri mai mari decât am prognozat. Anul acesta arată venituri mai mari”, a mai declarat premierul.

Săptămână trecută consilierii generali din Capitală nu au adoptat bugetul, după ce consilierii USR PLUS s-au opus proiectului prezentat de primarul general Nicușor Dan.

Proiectul a fost respins după ce grupul consilierilor USR PLUS, cel mai numeros din Consiliul General, a anunțat că nu îl va vota întrucât ar avea veniturile supraevaluate.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *