Skip to content
Politică

Adevărata miză a ”sperietoarei” Băsescu la locale. Alfred Bulai: Jocul de la București este și un mod de a ascunde slăbiciunea unui partid

alfred bulai facebook

Sociologul Alfred Bulai, directorul Departamentului Sociologie din cadrul Facultății de Științe Politice București, susține că adevărata miză a candidaturii lui Traian Băsescu la locale nu este câștigarea Primăriei Capitalei, ci tractarea PMP în Consiliul Local, ceea ce i-ar aduce partidului o vizibilitate suficientă pentru a putea spera la depășirea pragului electoral la parlamentarele din decembrie.

”Vă dați seama că nu poate câștiga Băsescu alegerile locale București, însă va forța intrarea în consiliul local, adică depășirea pragului electoral, ceea ce asigură un anumit gen de confort pentru că ai șansa să te voteze lumea și la parlamentare.

Partidele care candidează singure acum, dacă nu intră în Consiliul Local, riscă să nu mai vadă nici Parlamentul, or miza cea mare este Parlamentul, nu alegerile locale. Jocul de la București este și un mod de a ascunde slăbiciunea unui partid, pentru că dorința PMP, sau ALDE, sau Pro România este de a masca posibilul rezultat slab”, a declarat Alfred Bulai pentru PS News.

De ce se împiedică USR de PMP

În privința respingerii de către USR a unei colaborări cu PMP într-o alianță a dreptei la locale, sociologul crede că este o strategie a formațiunii conduse de Dan Barna de a respinge ”partidele politice clasice” pentru a-și mulțumi electoratul.

”USR încearcă să aibă o politică intrasigentă vizavi de alte forțe politice, adică să speculeze un electorat care e mai degrabă împotriva partidelor politice clasice, iar PMP-ul îl are în frunte, totuși, pe Traian Băsescu – chiar dacă nu din punct de vedere formal, ci informal -, și atunci sigur că există un anumit gen de adversiune publică a multora față de Băsescu, a multora care cred ei că ar fi simpatizanți USR.

Pe de altă parte, e o chestiune de presiune, de șantaj, nu cred că domnul Băsescu vrea să candideze, totuși, după ce ai fost 10 ani președinte nu vrei să mai fii și primar. Dar, cu siguranță, Traina Băsescu, ca personaj politic, ar putea să ia niște procente care să tulbure apele siguranței absolute a lui Nicușor Dan”, a punctat Bulai.

Prezența la vot, afectată de pandemie?

Potrivit sociologului, rezultatul alegerilor va depinde foarte mult de prezența la vot, iar organizarea scrutinului devine ea însăși extrem de problematică din cauza pandemiei de coronavirus.

”O mare problemă va fi organizarea alegerilor. Știți că e cu cozi câteodată la alegeri, intră mulți oameni deodată în încăpere, nu știu ce sume mai trebuie plătite pentru cei din comisiile electorale ca să se întâlnească cu toți membrii localității, adică sunt o mie de necunoscute în povestea asta. Există oameni foarte sperioși care vor zice ”mai dați-vă dracu cu alegerile voastre” și nu vor merge la vot, că nu sunt obligați, dar întrebarea este: de unde sunt cei mai mulți sperioși, sunt din zona de dreapta sau zona de stânga?”, a adăugat directorul Departamentului Sociologie din cadrul Facultății de Științe Politice București.

Acum se leagă alianțele

Bătălia pentru Capitală are o valoare simbolică și este extrem de importantă pentru viitoarele alegeri parlamentare. Practic, spune sociologul, la locale se leagă alianțele pentru generale.

”Ceea ce nu știm sunt micile jocuri politice care se fac în spatele ușilor și atunci și astea contează, în sensul că există acorduri și relații mai puțin cuvioase. Cei care par dușmani s-ar putea să se fi întâlnit și să mai fi discutat înainte.

În principiu, alegerile la București sunt un joc care pregătește alegerile parlamentare. PNL nu are cum să câștige alegerile parlamentare, deci, dacă vrea să guverneze, trebuie să își găsească aliați.

E destul de simplu acest lucru. Principalul aliat care ar putea să obțină cât de cât niște procente care să-l ajute pe PNL este USR-ul. Acum nici PNL-ul, nici USR-ul nu-și doresc foarte mult să se împrietenească, că e un divorț uriaș între genul de politicieni de la USR și de la PNL, nu mă refer la câțiva lideri centrali, mă refer la masa mare de lideri ai partidului. Mă rog, pare că sunt forțați să facă acest mariaj, dar întrebarea este: le ajung voturile de la cele două partide? Probabil că mai e nevoie și de alții”, a conchis Alfred Bulai.

”Sperietoarea” Băsescu

Fostul președinte al României, eurodeputatul Traian Băsescu, a declarat, în urmă cu trei zile, că a discutat cu liderul PMP, Eugen Tomac, să aibă în vedere candidatura sa la Primăria Capitalei la alegerile locale din toamna acestui an.

Decizia fostului președinte de a candida a venit după ce USR s-a opus vehement cooptării PMP într-o alianță a dreptei pentru alegerile locale. Astfel, este de presupus că o candidatură a lui Băsescu va ”fura” voturi chiar de la candidatul susținut de PNL-USR-PLUS, Nicușor Dan.

 

 

 

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *