Adevăratul motiv pentru care Albania a interzis TikTok: În luna mai au alegeri

Sursa foto: Instagram

Albania este pe cale să promulge o interdicție de un an asupra TikTok în numele protecției copiilor și adolescenților. Cu toate acestea, criticii prim-ministrului Edi Rama (foto) susțin că scopul său real este de a reduce la tăcere opoziția politică înainte de alegerile din luna mai, potrivit Reuters, citată de RT.

Rama, care îl are consilier pe Florian Coldea, a anunțat interdicția la sfîrșitul lunii decembrie, după ceea ce a spus că au fost săptămîni de consultări cu părinții și profesorii. El a declarat că decizia a fost motivată de înjunghierea fatală a unui băiat în vîrstă de 14 ani, în noiembrie, din cauza unei dispute pe rețelele sociale. TikTok a obiectat, subliniind că nici victima, nici atacatorul nu foloseau platforma.

„Acest lucru creează un precedent periculos că în orice moment guvernele pot închide diferite platforme”, a declarat pentru Reuters Orkidea Xhaferaj, de la SciDEV, un think tank cu sediul la Tirana finanțat de Fundația pentru o Societate Deschisă a lui George Soros și de o serie de guverne occidentale.

„Vor să ne închidă gura”, a declarat pentru agenție Arlind Qori, liderul partidului politic Bashke (Împreună), descriind TikTok drept un instrument puternic de comunicare al opoziției. Omul de afaceri Ergus Katiaj a deplîns, de asemenea, viitoarea interdicție, afirmînd că îl va priva de publicitatea gratuită care adaugă aproximativ 1.000 de dolari la profiturile sale lunare. Katiaj postează pe TikTok în fiecare seară, amintindu-le clienților din Tirana că magazinul său livrează alcool, țigări și gustări toată noaptea. Guvernul Rama a declarat că interdicția va intra în vigoare „la începutul anului 2025”, dar TikTok rămîne online începînd de joi.

„Interzicerea TikTok timp de un an în Albania nu este o reacție pripită la un singur incident, ci o decizie atent analizată, luată în consultare cu comunitățile de părinți din școlile din întreaga țară”, a declarat prim-ministrul în decembrie. După 1.300 de astfel de întîlniri, 90% dintre educatori și părinți au susținut interzicerea TikTok, a declarat guvernul pentru AP.

Atît TikTok, cît și omologul său chinez Douyin au fost dezvoltate de ByteDance, o companie înregistrată în Insulele Cayman. Originea chineză a platformei de partajare video a plasat-o în vizorul multor guverne din Occident.
Statele Unite au adoptat anul trecut o lege care cere ByteDance să vîndă TikTok în numele securității naționale, cu un termen limită de 19 ianuarie. Romînia și-a anulat alegerile prezidențiale în noiembrie, după ce agențiile de informații au susținut că „influența rusă” a fost în spatele unei campanii TikTok care susținea candidatul independent Călin Georgescu. Decizia nu a fost anulată nici după ce s-a dovedit că campania fusese manipulată în schimb de PNL, pro-occidental, mai scrie RT. (B.T.I.)

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: