Ex-premierul PSD-ist Victor Ponta, deși a votat căderea Guvernului Viorica Dăncilă, a anunțat că nu va vota instalarea Guvernului Ludovic Orban la Palatul Victoria.
Sub pretextul ascuns că Ludovic Orban nu a vrut să-i ofere cele 4 ministere pe care și le-a dorit – Ministerul de Interne, Ministerul de Finanțe, Ministerul Dezvoltării și Ministerul Mediului – Victor Ponta încearcă să repare distanțarea de PSD. Iar motivul este cât se poate de evident. Conștient fiind de faptul că zilele Vioricăi Dăncilă la conducerea PSD sunt numărate, președintele PRO România încearcă să pregătească acapararea partidului și să își consolideze o poziție de lider al stângii.
Întrebat recent într-o emisiune dacă Pro România se va uni cu PSD, Ponta a răspuns: “Probabil că da, dar mai încolo. O să stăm nişte ani şi unii şi alţii în opoziţie până ne vine mintea la cap, până scăpăm de baroni şi de tot felul de hoţomani, până promovăm oameni noi şi atunci da, refacem stânga, că trebuie s-o refacem”. Ponta mai spune și că se înţelege bine cu parlamentarii PSD, însă nu şi cu conducerea actuală a PSD.
“Dar conducerea se schimbă. Discutăm şi mâine cu cei din PSD. Deocamdată nu vor, dar o să vrea“, zicea Victor Ponta.
Nici ieșirea lui Paul Stănescu nu este una întâmplătoare. Gruparea Marcel Ciolacu, Niculae Bădălău și Paul Stănescu se pregătesc și ei să o debarce pe Viorica Dăncilă de la șefia PSD, imediat ce va fi învinsă rușinos de Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale, pentru ca mai apoi să bată palma cu Victor Ponta. Iar cele două partide, PSD și PRO România, să fuzioneze într-un nou PSD, îmbrăcat cu haine noi, dar cu fețe și metehne vechi. Însă, baronii PSD nu se grăbesc și așteaptă ca Victor Ponta să gireze mai întâi încredere.
Cu o vastă experiență în jocuri și strategii politice, Victor Ponta știe că, odată ce ai votat un Guvern condus de Ludovic Orban, deci, de dreapta prin definiție, nu te poți erija într-un lider al stângii. Drept urmare, Victor Ponta și-a dat seama că nu se mai poate ține cu picioarele în două bărci și că va trebuie să aleagă una dintre ele, înainte de a fi aruncat în larg.
Ponta invocă, așadar, principii ideologice solide, de la care – chipurile – nu se poate abate, încercând astfel să se erijeze într-un autentic lider de stângii. Același Ponta, însă, cel care acum refuză să legitimeze prin vot un guvern de dreapta pentru că s-ar bate cap în cap, chipurile, cu orientările lui de stânga, n-a avut nicio problemă morală sau principială să facă o alianță politică cu PNL în 2011, când s-a constituit USL. Ba a și guvernat alături de liberali vreme de 4 ani, fără să dea semne că ar fi fost cumva afectat ideologic.
Și probabil va reuși și de data aceasta să facă jocurile la cel mai înalt nivel. PSD are mari probleme de imagine după 3 ani cu Dragnea la conducere, iar lipsa acută de leadership din ultimele luni îl transformă într-un partid vulnerabil în fața acțiunilor de recrutare declanșate de Pro România.
Ponta doar se preface că urmărește jocul de la distanță. În fapt, el a început deja campania electorală pentru 2024, iar dacă electoratul are, așa cum se spune, memoria unui pește de acvariu, atunci nu este exclus să avem primul președinte de stânga după 20 de ani.
Daca astazi sau chiar maine guvernul Orban va fi investit,cu siguranta previziunile dv ar prinde contur.Ma tem insa ca dl Ponta ,poate candida in 2024 din postura de primministru! Cu siguranta ca atunci incheeturile ansamblului de guvernare dirijat de presedintie +_PNL,va avea o mare uzura ,avand in vedere ca opozitia PSD si a celorlalte partide care li se vor alatura ,va fi cu mult mai mare decat puterea de a guverna sub ,,umbrela” prezidentiala!