Adevăratul război din USR: lupta pentru Biroul Național. Elena Lasconi amenință cu demisia

Elena Lasconi, sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Elena Lasconi, primarul din Câmpulung, a fost aleasă președinte USR, fiind al cincilea președinte în doar 8 ani. Însă adevăratul război între grupurile care încearcă să controleze partidul se va da la Congres, pe 29 iunie, când va fi votat noul Birou Național (BN).

Rolul Biroului Național este esențial, deoarece acolo se iau toate deciziile. Un președinte USR fără majoritate în BN este un președinte onorific, fără nicio putere. Dacian Cioloș a înțeles acest lucru în 2022, când și-a dat demisia din funcția de președinte USR tocmai pentru că nu avea majoritate în BN.

În USR au apărut trei grupuri cu șanse reale: echipa lui Lasconi, echipa Voiculescu-Fritz-Armand și echipa Stelian Ion-Moșteanu. Cătălin Drulă, Dan Barna și Cristian Ghinea nu mai candidează pentru un loc în Biroul Național.

Elena Lasconi poate să-și dea demisia

Elena Lasconi cunoaște foarte bine jocurile de putere din USR. Aceasta a anunțat că nu are de gând să rămână președinte USR fără o majoritate în Biroul Național.

„Aştept duminica, să văd dacă pot să fac o majoritate în Biroul Naţional. Dacă nu, îmi voi da demisia. Sănătate bună şi noroc, dragoste cu sila nu se poate”, a declarat Lasconi.

Elena Lasconi se teme și de eventuale trădări din USR și își dorește majoritatea din BN tocmai pentru a controla toate deciziile. Dacă va primi majoritatea în BN, atunci Lasconi ar putea să înceapă curățenia în partid și să-i înlăture pe cei care nu sunt de partea ei. Ar putea impune schimbări inclusiv la nivelul filialelor din teritoriu, pentru a-și aduce apropiații la conducerea acestora și pentru a-i mobiliza la viitoarele alegeri.

Problemele vor apărea între Lasconi și cei care acum candidează împotriva ei, precum Vlad Voiculescu, Dominic Fritz, Clotilde Armand, Stelian Ion sau Allen Coliban. Toți sunt lideri cu influență în partid. Dacă Lasconi va avea majoritate cu echipa ei, atunci aceștia vor trebui să facă un pas în spate și să colaboreze cu noua conducere. În cazul unui conflict între Lasconi și echipa Voiculescu sau echipa Stelian Ion, vom vedea suspendări sau chiar excluderi din partid, așa cum au făcut Barna și Drulă.

Echipa Lasconi

Elena Lasconi a criticat conducerea Drulă, dar aceasta s-a aliat imediat cu oameni din echipa lui Cătălin Drulă. Lista lui Lasconi este deschisă de Lucian Viziteu, primarul USR din Bacău, apoi urmează Radu Mihaiu, primarul învins din Sectorul 2, Cristina Prună, Claudiu Năsui, Radu Panait.

În total sunt 30 de persoane pe lista Lasconi, iar dintre acestea 10 sunt parlamentari USR, 4 primari și 2 viceprimari.

Cel mai important aliat al lui Lasconi este Lucian Viziteu, care a moderat și o dezbatere între candidați. Potrivit lui Radu Hossu, dezbaterea a fost organizată de Cristian Ghinea. Hossu și Seidler au aflat de ea cu puțin timp înainte, ceea ce demonstrează lipsa de transparență din partid. Apropierea dintre Lasconi și Ghinea nu poate fi un semnal bun înainte de alegerile pentru Biroul Național.

Echipa Voiculescu-Fritz-Armand

Dominic Fritz era considerat urmașul lui Cătălin Drulă, mai ales după ce Drulă îl propunea pentru funcția de președinte USR. Însă Fritz a fost nevoit să renunțe la candidatura pentru șefia USR deoarece nu poate candida la alegerile prezidențiale, nefiind cetățean român.

Dominic Fritz nu stă departe de luptele interne din partid și se implică alături de Vlad Voiculescu, europarlamentar, și Clotilde Armand, primarul învins în Sectorul 1. Allen Coliban, primarul învins în Brașov, este un alt nume important din această echipă.

Această echipă propune 28 de candidați pentru BN, iar dintre aceștia 4 sunt primari, 8 sunt parlamentari și 1 europarlamentar. Marea problemă a acestei liste este cu justiția: Clotilde Armand e trimisă în judecată, Vlad Voiculescu este urmărit penal, iar Flavia Boghiu (locul 15 pe listă și fost viceprimar în Brașov) este și ea urmărită penal. Aceasta este lista penalilor din USR, care au vrut să se reunească pentru a forma majoritatea în Biroul Național.

Echipa Ion-Moșteanu

A treia echipă importantă este formată de Stelian Ion și Ionuț Moșteanu, ambii deputați USR. Stelian Ion este fost ministru al Justiției, fără niciun rezultat remarcabil și unul dintre cei care apăra pensiile speciale ale magistraților. Ionuț Moșteanu, președintele USR Argeș, era văzut ca un apropiat al Elenei Lasconi, dar se pare că intră în competiție împotriva noului președinte USR.

Pe lista lor vor mai fi și alți parlamentari USR, mai puțin cunoscuți: Silviu Dehelean, Radu Miruță, Mihai Botez. Lista lor propune 29 de persoane pentru Biroul Național și au 9 parlamentari și 2 primari.

Celelalte liste pentru BN

USR-iștii s-au divizat în mai multe liste. Organizația de tineret propune și ea o listă cu 25 de candidați pentru BN, cu persoane sub 30 de ani. Nu există niciun nume imporant printre tinerii din USR, după ce partidul a fost acaparat de grupul Barna-Drulă-Ghinea.

O altă echipă este cea numită „La firul ierbii” formată din simpli membri din mai multe filiale din țară și din străinătate.

Echipa „USR Dizabilități” propune 10 persoane pentru Biroul Național.

Echipa „Ilfov Implicat” vine cu 27 de candidați pentru Biroul Național și toți sunt din filialele din județul Ilfov. Simpli membri de filiale care visează să preia conducerea partidului, deși aceștia nu ar putea câștiga alegerile nici măcar în filialele din care fac parte.

Ultima echipă este „Candidații Independenți” și nu e clar cum își declară aceștia independența. Și în acest caz este vorba de simpli membri din filialele din țară sau din străinătate.

Nu în ultimul rând, există și candidați independenți, care nu fac parte din nicio listă și vor un loc în Biroul Național. Cel mai important nume este Octavian Berceanu, fostul comisar-șef al Gărzii de Mediu. Ceilalți candidați independenți sunt: Valeriu Chircu, Lucian Moise, Iancu Ungureanu, Zamă Roberson și Liliana Niță.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: