Skip to content
Opinii & Analize

Adevăratul scandal al săptămânii: bilanțul guvernamental la 7 luni de la instalarea lui Orban

Inquam Photos / George Calin

Sunt scandaluri și scandaluri, iar unele lucruri prind atenția avidă a publicului pentru simplu motiv că sunt neobișnuite, neașteptate, șocante prin trivialitatea lor. Aceste modele de lucruri scandaloase, care acaparează atenție, curiozitate și interes, sunt motivul central pentru care poporul a auzit, fie și fără să știe concret despre ce este vorba, despre fâșneața ”vulpiță” sau despre recomandarea recentă transmisă lui Nicușor Dan de a ieși din dulap. Ele sunt scandaluri de umplutură, asemănătoare foarte mult bârfei atotputernice proliferate la fierăria din Poiana lui Iocan. În spatele lor nu se ascunde nimic spectaculos. Sunt doar triviale și atât.

Pe de altă parte, există scandaluri care șochează prin impactul lor asupra vieții reale. Includem aici, ca exemplu generic, banii dispăruți fără urmă din Republica Moldova sau Panama Pampers. Pot fi scandaluri care amenință îngenuncherea unor economii sau ramuri industriale, cum a fost scandalul Volkswagen. În mod paradoxal, acest al doilea tip de scandal este adesea trecut sub tăcere de puterea trivială și aprig arzătoare a primei tipologii.

" "
" "

Dar, așa cum sunt scandaluri și scandaluri sunt și oameni și oameni. Pe măsură ce unii nu se mai satură de ultimul episod din Tânăr și Neliniștit, avându-l în rol de invitat special pe Nicușor Dan, alții observă adevăratul lucru scandalos al zilei. Faptul că la 7 luni de la preluarea Palatului Victoria, liberalii au reușit să adune împotriva lor cifre obiective care trădează starea dezastruoasă a economiei. Merită să trecem în revistă și acest tip de lucruri scandaloase, pentru a contrabalansa, cât se poate, din calitatea îndoielnică a unor telenovele pe care nimeni nu le-a cerut în prima fază.

Așadar, unii ar spune că este scandalos că, în timpul guvernării liberale:

– s-au pierdut 37 de milioane de euro în materie de cifră de afaceri de la companiile românești;

– salariul mediu brut pe economie scade cu 200 de lei pe lună;

– 30% dintre salariați se chinuie să supraviețuiască doar cu minimul pe economie;

– deficitul bugetar se îndreaptă, conform FMI, spre 10%;

– România a înregistrat a doua cea mai mare creștere a prețului la alimente (cu 6.7%) din toată Uniunea Europeană, la un ritm galopant dublu față de media statelor UE;

– guvernul s-a împrumutat de 80 de miliarde de lei, la dobânzi îngrijorătoare, în ritm record, ceea ce înseamnă, conform unor analize independente, o rată de împrumut de 1000 de euro pe secundă.

Sigur că, după tipologia lor, scandalurile au tendința de a produce diferite tipuri de efecte. Dacă ”vulpița” are o zi proastă, este puțin probabil ca întreaga suflare națională să lăcrimeze de dragul ei. Dacă Nicușor Dan își ia o muștruluială între o șosea și-o baltă, este puțin probabil ca românii să cunoască o prăbușire a speranței și a așteptărilor lor.

Pe de altă parte, dacă liberalii nu vor rezolva lucrurile scandaloase care se tot adună pe birourile din Palatul Victoria, riscul intrării într-o criză similară cu cea din 2008 este din ce în ce mai conturat (BNR încearcă s-o spună în absolut toate felurile posibile). Și este puțin probabil că românii nu vor reacționa, atunci când vor simți pe pielea lor, că modul lor de viață este grav afectat.

Adevăratele lucruri scandaloase produc efecte grave asupra celor vizați de ele. Volkswagen are de achitat datorii istorice, Panama Papers a îngropat o suveică internațională de proporții impresionante, iar banii dispăruți din Moldova vor duce, probabil, la deznodăminte din ce în ce mai profunde. La fel cum criza economică ignorată de liberali se va traduce la urne, probabil în ștampile puse pe orice altceva, mai puțin pe sigla PNL. Și asta pentru că o ”vulpiță” sau un șifonier găsești oriunde. Dar soluții pentru relansarea economiei, nu.

" "

1 comentariu la “Adevăratul scandal al săptămânii: bilanțul guvernamental la 7 luni de la instalarea lui Orban

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *