Skip to content
Politică

Adevărul despre afacerea „Gazele din Marea Neagră”. Cine este Iulian Iancu, „owned by Gazprom”

adevarulfinanciar.ro

PSnews.ro continuă să vă prezinte încrengătura de politicieni și afaceriști ale căror interese sunt confluente cu adoptarea noii Legi a exploatărilor offshore, chiar dacă unele prevederi din aceasta sunt mai mult decât controversate.

VEDEȚI ȘI: Apel către liderii partidelor parlamentare pe tema gazelor din Marea Neagră

Dacă miercuri v-am relatat despre cazul lui Ion (Nelu) Sterian (foto sus), cel care din august 2017 ocupă funcția de director general al Transgaz, și mai ales conexiunile lui cu Ungaria în ceea ce privește gazele naturale, de data aceasta ne îndreptăm atenția către Parlamentul României, unde Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților este condusă de către PSD-istul Iulian Iancu.

CITIȚI ȘI: El este omul care a cedat Ungariei gazele din Marea Neagră

De unde provine eticheta de „om al Gazpromului”

Încă de la început, ne vedem obligați să explicăm sintagma „owned by Gazprom” („deținut de către Gazprom”): ea apare într-o cablogramă Wikileaks (disponibilă AICI), unde deputatul social-democrat Georgian Pop este citat ca afirmând despre Iulian Iancu, într-o discuție legată de formarea primului guvern Emil Boc (cel în formula PSD-PDL, unde Iancu ar fi trebuit să devină ministru al Economiei sau al Energiei): „Aveți grijă la tipul ăsta – este deținut de către Gazprom și va sprijini South Stream, precum și propunerea rusească pentru depozite de gaze în Mediaș, Republica Moldova și București!”

Nu doar Georgian Pop a fost citat cu această acuzație de-a lungul timpului, ci și doi foști miniștri: Răzvan Nicolescu (Energie) și Ludovic Orban (Transporturi). Nicolescu scria în octombrie pe Facebook (citat de Hotnews.ro) că  „marele câștigător” al unor modificări legislative inițiate de Iancu „sunt cei de la Gazprom”, în timp ce Orban afirma pentru ziarul Adevărul că Iancu este „omul Gazprom” și că „amendamentele sale sunt făcute sa torpileze proiectul BRUA si reducerea dependentei de gazul rusesc”.

Îngrijorarea Ministerului Energiei

Atenția ne-a fost atrasă de un articol de miercuri seară al Hotnews, care cita unele documente ale Ministerului Energiei, din care reiese că două dintre articolele noii Legi offshore ar încălca legislația europeană, putând atrage chiar un infringement împotriva României.

Potrivit celor două adrese trimise de Ministerul Energiei către Comisia de industrii a lui Iulian Iancu, cele două articole „constituie un obstacol în calea liberei circulații a mărfurilor și un mijloc de constrângere arbitrară în privința selectării angajaților necesari derulării acordurilor petroliere offshore”. Cu toate acestea, site-ul citat subliniază că Iancu insistă ca prevederile acestor articole să le fie impuse, într-un fel sau altul, companiilor petroliere care operează în Marea Neagră.

  • Primul articol controversat: „În condiții similare tehnice și de preț, titularii acordurilor petroliere sunt obligați să achiziționeze bunuri și servicii de la persoane juridice române cu un capital deținut în proporție de peste 25% de persoane fizice și juridice române”.
  • Al doilea articol controversat: „Titularii acordurilor petroliere au obligația ca cel puțin o pătrime din numărul total de angajați utilizați în vederea derulării acordurilor petroliere să fie cetățeni români cu rezidență fiscală în România”.

Aceste articole se referă la obligațiile ca operatorii să achiziționeze bunuri și servicii de la companii deținute în proporție de peste 25% de români și să aibă angajați cel puțin o pătrime români din numărul total de salariați. Aceste articole ar avantaja Grup Servicii Petroliere (GSP), care este singura companie românească deținătoare de utilaje de foraj în mare, lucru recunoscut și de Gheorghe Constantin, preşedintele Autorităţii Competente de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagra (ACROPO). Constantin Gheorghe cunoaște bine aceste lucruri, deoarece a fost și director în GSP, controlat de omul de afaceri Gabriel Comănescu, subliniază Hotnews. Portalul adaugă că dezbaterile în comisia pentru industrii s-au blocat exact la aceste două articole.

Ce spune Gabriel Comănescu

Un articol al G4media.ro din mai 2018 îl citează pe afaceristul Gabriel Comănescu spunând: „Legea offshore ofera un cadru legislativ coerent în activitatea noastră, iar noi suntem direct afectaţi de orice întârrziere în parcurgerea cadrului legal către promulgare. Astfel de întârzieri afectează atât explorările celor două perimetre concesionate de noi, Ex-28 Est Cobălcescu şi Ex-27 Muridava, cât şi contractele de servicii de foraj pe care le executăm pe platforma continentală românească a Mării Negre, pentru OMV Petrom şi Black Sea Oil & Gas”.

Până în acel moment, proiectul noii Legi offshore trecuse de Senat încă din luna februarie, dar imediat după aceea se împotmolise în Comisia de industrii a lui Iulian Iancu.

Zeci de miliarde în joc

Ca în toate cazurile sensibile, și aici este vorba despre bani, iar miza este una uriașă: tot G4media scrie că un studiu realizat de către de compania de consultanţă Deloitte România și trimis în luna mai la Comisia de industrii din Camera Deputaților arată că exploatarea gazelor din Marea Neagră va aduce la bugetul de stat al României 26 de miliarde de dolari până în anul 2040 (impozit pe profit, redevenţe, contribuţii sociale, alte taxe şi impozite), iar contribuţia totală în PIB este estimată la 40 de miliarde de dolari.

Cercetarea mai relevă faptul că, până în 2040, exploatările din Marea Neagră vor susţine 30.000 de locuri de muncă pe orizontală, cele directe fiind de circa 700. Producţia de gaze estimată este de 170 de miliarde de metri cubi. Companiile petroliere vor investi aproape 16 miliarde de dolari în proiectele din Marea Neagră în perioada 2018-2040, conform aceluiaşi studiu.

Istoria tumultuoasă a lui Iulian Iancu

Figurând acum ca deputat de Constanța, Iancu a activat în precedentele două legislaturi ca parlamentar băcăuan. De altfel, PSnews.ro v-a prezentat pe larg miercuri ceea ce noi am denumit „Grupul de la Bacău”, care acum se afirmă din ce în ce mai puternic, prin propulsarea lui Gabriel Vlase la conducerea SIE și a lui Felix Bănilă la șefia DIICOT.

DETALII AICI: Vlase la SIE și Bănilă la DIICOT – începutul sfârșitului pentru Dragnea EXCLUSIV

În rest, Puterea.ro a scris că Iulian Iancu a fost susținut în anul electoral 2016 de către bunul său prieten, magnatul Gabriel Comănescu. Totodată, Hotnews a relatat în noiembrie despre două războaie ale lui Iancu: unul cu presa (deputatul amenințând cu investigații oficiale unele publicații bănuite de legături cu diverse companii din energie anchetate de către Comisia parlamentară comună pentru controlul ANRE, pe care tot Iancu o conduce), iar altul cu Mariana Gheorghe, fost președinte-director general (CEO) al OMV Petrom (pe care PSD-istul o amenința cu DNA și DIICOT în cazul în care aceasta continua să refuze a se prezenta în fața comisiei).

Jurnalista Sorina Matei a scris în repetate rânduri pe blog (de exemplu, AICI) despre legăturile dintre Iulian Iancu și Amicom, o companie a cărei filială din România a fost înființată în 2005 și care susține„oferă servicii complete de comunicare strategică”, fiind „specializată în relații publice, comunicare de criză, relații cu autoritățile și comunicarea digitală”.

„Portofoliul AMICOM România include lideri din diferite industrii, cu o cifră de afaceri totală de peste 300 miliarde USD, printre care și Chevron, BAE Systems, Hewlett-Packard, Delta Airlines, CEZ, Booz Allen Hamilton și KPMG”, mai scrie firma la descrierea de pe site-ul propriu.

De altminteri, tot Sorina Matei a comentat sarcastic joi pe Facebook polemica momentului legată de Legea offshore:

„Ştiţi cine e şeful comisiei? Iancu/AMICOM, „the guy owned by Gazprom”

Ştiţi cine se ocupă de proiect? Fostul de la AMICOM

Ştiţi cui a subcontractat OMV şi Black Sea?Ghici. Comănescu/AMICOM”.

Contactată de PSnews.ro, Sorina Matei l-a acuzat pe Iulian Iancu de „un potențial conflict de interese”.

„Problema este că dezbaterile din comisie (Comisia de industrii – n.r.) nu sunt transparente. Până acum, văd că are de pierdut statul român, care are a patra cea mai mare exploatare de gaze naturale din Uniunea Europeană. Actuala variantă a legii este total defavorabilă legii. Acolo (în comisie – n.r.) e o frăție a politicienilor, dreapta-stânga, și o frăție a companiilor care au concesionat aceste exploatări. Proiectul de lege este făcut sub supravegherea companiilor, care sunt principalele avantajate în această poveste.

Domnul Iulian Iancu conduce aceste discuții, în condițiile în care este într-un potențial conflict de interese cu unul dintre concesionarii exploatărilor din Marea Neagră. Mă refer la apropierea domnului Iulian Iancu de două părți: și de Gazprom (având în vedere cablogramele Wikileaks), dar și de domnul Gabriel Comănescu de la GSP – un actor important în povestea extracției gazelor naturale din Marea Neagră. În al doilea rând, domnul Iancu are un consilier parlamentar, Lucian Cumpătă (îi găsiți AICI și AICI declarația de avere, respectiv pe cea de interese – n.r.), care supraveghează această lege și care provine de la AMICOM, o agenție de PR apropiată domnului Comănescu. Iar numele domnului Cumpătă apare pe proiectul de lege”, a punctat ziarista.

În loc de încheiere

Vă recomandăm să urmăriți cu mare atenție activitatea lui Iulian Iancu în Parlament pe parcursul următoarelor săptămâni. Nu de alta, dar, sub paravanul obișnuitelor scandaluri PSD-PNL sau PSD-Iohannis, s-ar putea ca frăția transpartinică pe care o denunța mai sus Sorina Matei să facă scamatorii nebănuite cu una dintre cele mai nevralgice inițiative legislative ale acestui an.

2 comentarii la “Adevărul despre afacerea „Gazele din Marea Neagră”. Cine este Iulian Iancu, „owned by Gazprom”

  1. Dar de cand este Georgian Pop o sursa credibila?!Adica „owned by CIA” e mai onorabil decat „owned by Gazprom”?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *