Skip to content
Politică

Adie aer de revoltă în PNL Diaspora. Curtea de Arbitraj, asaltată de contestații EXCLUSIV

newsar.ro

Membrii Curții de Arbitraj a PNL au de rezolvat un teanc întreg de dosare constituite ca urmare a contestațiilor depuse în urma organizarii alegerilor în diverse filiale externe ale liberalilor. Unele cauze trenează deja din primăvara, iar izul revoltei se face simțit tot mai pregnant în lipsa unor răspunsuri clare in partea conducerii partidului.

Nu mai puțin de 7 dosare contestații privind modul de organizare a alegerilor, dreptul unor persoane de a candida la diverse funcții sau rezultatul alegerilor interne organizate în diverse colțuri din Europa s-au adunat în sertarul biroului lui Daniel Buda, președintele Curții de Arbitraj. La acestea se adaugă alte câteva zeci strânse de la organizațiile locale din țară, tot în urma valului de alegeri interne locale efectuate înainte de alegerea noii conduceri centrale a partidului.

Sunt mulți colegi care au contesta alegerile în diferite țări, pentru că ei au considerat că nu au fost îndeplinite anumite condiții statutare. Fie nu au fost înștiințati, fie nu li s-a permis să își depună candidatura, deși îndeplineau toate condițiile. Sunt destul de vechi, într-adevăr, unele datează din martie-aprilie.

Situația a fost generată de intenția de a lăsa partidul să aleagă o nouă Curte de Arbitraj care să judece aceste cazuri. Toate sunt în faza primei instanțe, existând și varianta recursului. Ideea este că, indiferent de componența Curții de Arbitraj. Statutul trebuie respecytat și trebuie să se facă dreptate”, explică o sursă din interiorul Biroului Executiv al PNL.

Alegerile pentru Secretariatul General al PNL Diaspora, cele din cadrul PNL Italia, Marea Britanie, Spania, organizarea alegerilor din Berlin sunt printre cele care arată un grad mare de nemulțumire față de modul în care a fost tratat procesul de desemnarea a noilor conduceri din filialele externe ale liberalilor.

Pentru PNL situația este destul de delicată, liderul Ludovic Orban neștiind dacă o tulburare a apelor prin reluarea procesului de alegeri în anumite filiale din diaspora ar fi oportună, în contextul în care coeziunea în interiorul partidului are oricum de suferit după fuziunea cu PDL și eșecurile usturătoare înregistrate în timpul perioadei interimatului.

Înțeleg că prima ședință a Curții de Arbitraj este programată pentru sfârșitul acestei luni, cel mai târziu începutul lunii octombrie. Deocamdată, niciunul dintre contestatari nu și-a anunțat demisia din partid sau intenția de a pleca, indiferent dacă au anumite poziții în conducerea organizațiilor sau au rămas doar simpli membri.

Este adevărat că sunt mai multe contestații, dar a și fost o situație în care s-au organizat alegeri simultane în mai multe țări. S-a ajuns la acest număr de contestații și ca urmare a faptului că au existat deficiențe în organizarea alegerilor interne din diaspora.

Oricum, celor cărora nu li s-a permis să candideze, deși îndeplineau condițiile statutare ar trebui să li se răspundă rapid. Din acest punct de vedere s-a încălcat un principiu de bază al liberalismului. Este un lucru esențial să poți candida, dacă îndeplineștii criteriile”, mai spune membrul PNL.

Dilema în care se află în acest moment conducerea PNL ar putea fi tranșată și într-un mod mai puțin ortodox, după cum admite sursa din interiorul Biroului Executiv.

Există și varianta ca anumite disensiuni din filialele PNL Diaspora să fie rezolvate prin mediere. Asta numai dacă există consens în acest sens între părți și, ricum, rămâne de văzut în timp etru că, deocamdată, nu știu să existe pe Diaspora o asemenea situație”, explică omul din interiorul conducerii executive a PNL.

Scandalul din Diaspora planează în mod amenințător asupra planurilor liberalilor de a redeveni o forță politică capabilă să contracareze PSD la viuitoarele alegeri, în contextul în care o serie de analize politice recente arată că strategia ineficientă din timpul alegerilor locale din 2016 a permis social-democraților să își consolideze poziția în teritoriu.

Un conflict deschis în organizațiile importante ale PNL Diaspora, Italia, Germania, Spania și Marea Britanie având un număr mare de conaționali stabișiți acolo r dinamita de-a dreptul planurile liderilor liberali din țară de a trece cu brio hopul alegerilor europarlamentare și prezidențiale din 2019 și șansa de a reveni la guvernare în 2020.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *