Skip to content
Politică

Adina Florea, noul șef al DNA? Zegrean pune tunurile pe Toader: Dacă e respinsă, să facă altă numire! EXCLUSIV

wall-street.ro

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni seara, la Antena 3, că legea nu îl obligă să facă altă propunere pentru funcţia de procuror-şef al DNA, dacă preşedintele refuză numirea Adinei Florea.

CITIȚI MAI MULTE AICI: Toader are de gând să insiste cu numirea Adinei Florea: Nu sunt obligat să fac alta dacă e refuzată prima

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura marți cu fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, pentru a analiza aspectul juridic al numirii șefei la DNA, mai precis de câte ori poate refuza Președintele României o propunere, iar dacă ministrul Justiției este obligat de lege să facă o altă numire.

Astfel, expertul juridic atrage atenția că Președintele României poate refuza doar o singură dată propunerea pentru conducerea DNA, dar este indicat ca ministrul Justiției să facă o altă numire.

Procedura este simplă. Spune că Președintele are voie să refuze o singură dată. Totuși, logica este clară aici: dacă ai mers cu o persoană și a fost respinsă, să nu te duci a doua oară tot cu aia pentru că nu-i normal. Nu s-a gândit nimeni când s-a scris legea asta că s-ar putea întâmpla așa ceva. 

Președintele ar fi pus într-o situație absolut penibilă, adică astăzi să o respingă, iar mâine să o pună șefă la DNA că nu mai are ce face. Logic este că ministrul Justiției trebuie să meargă cu o altă propunere pentru că așa s-a procedat când a zis prima oară CCR, când era propusă o doamnă ministru, și Curtea a menționat că Președintele poate să o refuze o singură dată. Și pentru o altă propunere, evident, practica este aceasta. Acum când au scris asta în lege, tot la acea situație s-au gândit. De exemplu, la remaniere poate să refuze o singură dată o propunere de ministru. Da? Așa trebuit să gândim și așa trebuie aplicate lucrurile și nu cred că altcineva poate să spună altfel. 

Nu scrie dacă mergi cu Popescu și e refuzat, trebuie să mergi mâine neapărat cu Ionescu, dar nu toate aspectele sunt scrise în Constituție și în legi, a menționat fostul președinte al CCR.

Pe cale de consecință, Augustin Zegrean a fost chestionat dacă există o cutumă care trebuie să îl determine pe Toader să facă o altă numire, iar acesta a răspuns ferm afirmativ.

„Exact. Există deja practica. De exemplu, când Președintele a refuzat să numească o propunere de prim-ministru, premierul de atunci, actualul președinte al Senatului, a făcut o altă propunere. Aceasta este practica”, a conchis Augustin Zegrean pentru PSnews.ro.

1 comentariu la “Adina Florea, noul șef al DNA? Zegrean pune tunurile pe Toader: Dacă e respinsă, să facă altă numire! EXCLUSIV

  1. „…este indicat ca ministrul Justiției să facă o altă numire.” Băi, băsist de 2 bani, CINE INDICĂ, băi, TU și cu băsisto-iohaniștii TĂI??? „E o cutumă”. Păi, poate se mai face o cutumă, dacă e deja una, o să fie două! Care-i problema, câtă vreme e legal și constituțional, băi, mâncător degeaba de MALDĂRE de bani publici??? Nu-ți convine? SCRIE-ACASĂ!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *