În cadrul videoconferinței informale la nivel înalt a miniștrilor transporturilor din UE, comisarul pentru transport, Adina Vălean, a indicat o listă clară de acțiuni în cadrul intervențiilor sale menite să protejeze buna funcționare a pieței unice, potrivit comunicatului oficial.
Aceasta listă include libera circulație a lucrătorilor din domeniul transporturilor, „culoare verzi” — căi prioritare pentru transportul de mărfuri, flexibilitate pentru normele privind perioadele de conducere și de repaus, respectiv notificarea prealabilă a Comisiei privind măsurile întreprinse. Sprijinul exprimat de șefii de stat pentru orientările privind frontierele va facilita măsurile care vor asigura continuarea fluxului de mărfuri în UE.
Ca transportul în Uniunea Europeană să nu fie afectată, comisarul european pentru transport, Adina Vălean, a solicitat instituirea unor „culoare verzi”, esențiale pentru a menține libera circulație a mărfurilor și a persoanelor care trebuie să traverseze frontierele, scrie caleaeuropeana.ro.
Un manager de spital sare la gâtul lui Raed Arafat: Ne-a vândut castraveţi, uitând că şi noi cultivăm
Rareș Bogdan, despre incidentul „ochelarii” din Camera Deputaților: Gesturile mici trădează caracterele în momentele cheie
Rafila: Cred că scenariul cel mai optimist este spre sfârşitul lunii septembrie. Atunci am putea să revenim la normal
Primarul Dominic Fritz, agent al serviciilor secrete germane? Dovezile care îl dau de gol pe edilul Timişoarei
Imagini spectaculoase din Ținutul Buzăului. Ciolacu: Obligația noastră este să protejăm acest loc
”Am subliniat importanța protejării lucrătorilor din domeniul transporturilor. Am oferit tot sprijinul Comisiei în ceea ce privește cadrul de reglementare și instrumentele financiare pentru a ajuta industria transporturilor, puternic afectată în ultimele zile, să se redreseze”, a menționat aceasta.
Potrivit comisarului european, lucrătorii din domeniul transporturilor trebuie protejați și niciun beneficiar al Facilităţii “Conectarea Europei” nu va fi penalizat din cauza întârzierilor cauzate de criză.
Inistituțiile europene colaborează îndeaproape pentru a reduce la minimum perturbările traficului, în special pentru transportul de marfă esențială, în conextul în care sectorul transporturilor este grav afectat de diverse măsuri naționale de limitare a pandemiei.
Miniștrii au discutat, de asemenea, despre modalitățile de atenuare a impactului negativ asupra sectoarelor transporturilor și turismului. Aceștia au convenit că răspunsurile la COVID-19 nu ar trebui să agraveze dificultățile economice și sociale prin întreruperea legăturilor de transport atât de necesare. Este imperativ să menținem funcțională economia și, în acest sens, sectorul transporturilor este esențial.
În comunicatul scris se mai menționează faptul că situația actuală necesită o solidaritate continuă și o cooperare strânsă între statele membre și că toate acțiunile întreprinse la nivel național ar trebui să se inspire din aceste principii.