Skip to content
Europa

Adina Vălean: Nu mi se pare corect ca cetățenii UE să plătească pentru a ajuta companiile aeriene

INQUAM / Octav Ganea

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a declarat, la Digi24, că nu este corect ca cetățenii UE, care sunt și ei afectați de criza pandemiei, să plătească costul de ajutorare a companiilor aeriene prin plata biletelor. Ea spune că valoarea totală a biletelor de călătorie este o mică parte din nevoia reală de lichiditate a operatorilor aerieni.

Comisarul a vorbit despre solicitarea făcută de o parte din statele membre UE, care vor să fie suspendat dreptul clienților companiilor aeriene să le fie returnați banii integral pentru biletele de călătorie și să primească, în schimb, vouchere pentru o dată ulterioară.

Am avut ieri consiliul miniștrilor de transport ai UE, am discutat acest subiect. Părerile sunt împărțite, în sensul că este adevărat că sunt state membre în care miniștrii și-ar dori companiile lor aeriene să fie “ajutate” în acest mod, dar sunt și alții care sunt foarte fermi că drepturile pasagerilor trebuie păstrate și trebuie să rămână așa cum sunt. Aceasta este și opinia mea.

Companiile au beneficiat de la bun început de scutire, atât prin reglementare pentru a-și rezolva anumite costuri legate de obligațiile pe care le aveau. Prin intermediul Eurocontrol, pe care noi îl sprijinim, vor fi scutite de la plăți de 1,1 miliarde de euro la nivel european în taxe de trafic aerian.

La nivelul UE, pentru toate companiile, valoarea biletelor care trebuiesc returnate este undeva la 9 miliarde de euro. Dacă asta îl comparați cu ajutoarele anunțate pentru marile companii europene care la rândul lor sunt miliarde de euro, vă veți da seama că aceasta reprezintă până la urmă o mică parte din nevoia de lichiditate a companiilor.

Nu mi se pare corect ca în acest moment exact cei care sunt foarte afectați de criză, cetățenii UE, pentru că pot avea la rândul lor probleme de lichidități, trebuie să plătească costul pentru a ajuta companiile”, a afirmat Adina Vălean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *