Skip to content
Politică

Adina Vălean: Scandalul transplanturilor riscă să înrăutățească imaginea României în UE! EXCLUSIV

paginaeuropeana.ro

Eurodeputatul Adina Vălean (președintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European) a acordat miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în legătură cu scandalul momentului din domeniul sănătății: problema transplanturilor pulmonare de la spitalul AKH din Viena.

CITIȚI ȘI: Adevărul a ieșit la iveală! De ce nu mai vrea spitalul din Viena să transplanteze români

Europarlamentarul a atras atenția asupra chestiunilor de transparență pe care le ridică acest caz, punând accent pe ideea că principalul rol în rezolvarea problemei o au autoritățile române, iar nu cele ale Uniunii Europene. Totuși, Vălean a anunțat că „în partea a doua a anului (probabil undeva în octombrie)” Directoratul de Sănătate din Comisia Europeană (DG Sante) pregătește un raport privind sistemele de sănătate din toate statele membre ale UE.

Totodată, Adina Vălean a afirmat că această problemă a transplanturilor riscă să deterioreze și mai mult „imaginea și așa proastă pe care o are România”.

Reporter PSnews: Cum se vede de la nivelul Uniunii Europene cel mai recent scandal care afectează sistemul de sănătate din România – mă refer la problema transplanturilor pulmonare de la spitalul AKH din Viena?

Adina Vălean: Înțeleg că e o chestiune contractuală care nu funcționează în acest moment. Acuma: eu aș ridica și problema de transparență a tipului de tratament care se poate face în străinătate. Pentru că, de exemplu, acum aud pentru prima dată de faptul că există un astfel de contract. Sigur: poate nu trebuia să aflu eu, ci cei din domeniul medical știu. Dar mă gândesc și la pacienți, în general, și la consumatorii de servicii de sănătate, că ar merita o mai bună informare privind diversele posibilități de tratament. Pe de altă parte, eu nu aș vrea să fac un comentariu care ține clar de România și de autoritățile de acolo, pentru că, la nivel european, nu există o competență în această privință – în a stabili tipuri de relații contractuale între state membre sau unități medicale. Deci de-asta nu știu ce să vă spun mai mult. Sigur că nu e bine ce se întâmplă – sunt atâte de multe carențe…

Aș mai putea, însă, să vă dau o informație suplimentară – și anume că în partea a doua a anului (probabil undeva în octombrie) vom avea de la Directoratul de Sănătate din Comisia Europeană (DG Sante)… Chiar am avut acum o întâlnire cu directorul general, care mi-a spus că pregătește pentru toate statele membre un raport privind sistemele de sănătate și cât de bine funcționează. Deci cred că atunci o să avem și o radiografie făcută dinspre partea Comisiei în privința întregului sistem.

Reporter PSnews: Ce ar trebui să înțeleagă românii? Cât este de gravă această problemă? Ar trebui să ne îngrijorăm sau este doar un balon de săpun?

Adina Vălean: Nu poate fi considerată un balon de săpun, pentru că sunt convinsă că sunt pacienți direct interesați de tipul acesta de servicii medicale, care – iată – acum nu pot beneficia de ele, dintr-un motiv contractual. Deci cred că situația ar trebui să fie cumva reglementată, astfel încât cei care au nevoie de transplant de plămâni să poată beneficia într-un loc sau în altul, să aibă acces la tratament, la transplant. Nu vreau să dau eu o rețetă cum trebuie rezolvată situația; pot să spun doar că îmi pare una serioasă și că ar trebui să se facă eforturi de către cei care au competențe în această privință, să o rezolve cât mai repede. Orice întârziere poate să însemne viața unui om!

Reporter PSnews: Veți ridica această problemă în comisia europarlamentară pe care o prezidați?

Adina Vălean: Nu pot să fac acest lucru, pentru că nu există o competență la nivel european în privința acestui lucru. În principiu, sunt chestiuni pe care trebuie să și le rezolve fiecare stat membru și ține de o reorganizare a sistemului de sănătate din fiecare stat membru. Acuma: la imaginea și așa proastă pe care o are România, cred că a adăuga încă una în ochii europenilor nu e neapărat cea mai bună strategie. Eu cred că trebuie să o rezolvăm cât mai rapid pur și simplu de la București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *