România va deveni a 22-a țară din Europa care reglementează interzicerea creșterii animalelor exclusiv pentru blană. Proiectul legislativ 23/2023 a fost votat marți, 22.10 a.c. în Camera Deputaților cu 217 voturi pentru, șase împotriva și șapte abțineri. Potrivit unui amendament al PNL, semnat de liderul de grup Gabriel Andronache, prevede că, prin excepţiede la prevederile alin. (1), creşterea, capturarea intenţionată, precum şi uciderea, în scopuri comerciale, a speciilor de şinşila şi de nurcă sunt interzise, începând cu data de 1 ianuarie 2027.
Deputatul Gheorghe Pecingină, initaitorul proiectului legislativ care interzice funcționarea fermelor de blănuri în România începând cu 1 ianuarie 2027 a declarat pentru PS News că nu sunt fermieri români care să crească șinșila.
Cea mai importantă este crescătoria de la Brașov este a unei firme din Olanda care și-a relocat activitatea, deci nu are legătură cu fermierii români. Noi nu avem o tradiție în creșterea șinșila. Noi atunci când am documentat acest proiect de lege am luat punct de vedere inclusiv la crescătorii de animale din România, de la oierii noștri, de la asociații, care spun că și pentru ei există un pericol deoarece dacă animalele ar scăpa din habitatul în care sunt crescute ar putea să răspândească foarte multe boli.
Gheorghe Pecingină a precizat că de la promulgarea legii şi până la sacrificarea ultimului animal de blană dintr-o astfel de fermă vor trece cel mult doi ani de zile, iar angajaţii din aceste ferme vor putea să facă tranziţia către alte locuri de muncă, inclusiv (la nevoie) urmând cursuri de recalificare profesională”.
O perioadă de tranziţie este necesară pentru a răspunde nevoii de predictibilitate economică, iar deţinătorii fermelor să aibă timp pentru a-şi lichida afacerile. În acelaşi timp, angajaţii acestor ferme trebuie să aibă timp pentru găsirea altor locuri de muncă – pe cont propriu sau cu ajutorul proprietarilor fermelor. 24 de luni constituie o perioadă suficientă de tranziţie, luând în considerare dimensiunile reduse ale acestui sector în România: două ferme de nurci americane care au rămas să îşi desfăşoare activitatea în ţara noastră şi mai puţin de 10 ferme de şinşile.
Andreea Roseti care este director de țară la o fundație umanitară a explicat că fermele de șinșila pe care le-au descoperit, cel puțin cele oficiale, înregistrate, sunt de fapt afaceri secundare ale unor persoane care le creșteau în condiții insalubre, în beciurisau garaje, etc.
Aceste animale sunt văzute doar ca un obiect și atunci în momentul în care ele nu mai produc alți pui, sunt ucise, iar tendința la nivel european pentru purtarea planurilor naturale este in scădere. Sunt foarte multe case de modă care anunță că vor renunța la colecțiile lor în mare parte pentru că le cer clienții lor.La o tarabă, într-un târg, poți cu câteva sute de lei să cumperi o blană despre care de multe ori nici măcar nu știi exact de la ce animal provine și cum a fost crescut. Poate costa până la 50.000 euro, iar în funcție de de specie și în funcție de model pot fi câteva sute de blănițe care intră într-o singură haină.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News