Skip to content
Politică

Adio, dar rămân cu tine! PSD ar putea păstra guvernarea chiar dacă trece moțiunea de cenzură

Inquam Photos / George Calin

Au mai rămas trei zile până la votul pe moțiunea de cenzură din 10 octombrie, iar datele arată că există șanse mari să asistăm la căderea guvernului Dăncilă.

În primul rând Opoziția are nevoie de 233 de voturi, iar până în prezent aceștia au strâns 237 de semnături, cu 4 mai multe decât cele necesare. În al doilea rând sunt șanse mari să asistăm la un sprijin din partea unor parlamentari PSD care nu vor semna pentru moțiune. Şefi de frunte ai social-democraților, printre ei Paul Stănescu, Marian Oprişan şi Gabriela Firea, şi-au dat seama că Viorica Dăncilă nu are resursele necesare conducerii PSD. Problema interimatelor la mai multe ministere, propunerea eșuată pentru comisar european, eşecul vizitei în America şi multe altele, i-au lămurit pe unii liderii PSD că Viorica Dăncilă dărâmă partidul. Singura modalitate de evita un colaps total ar fi un succes al moțiunii și trecerea PSD în Opoziție, lucru agreat de mai mulți parlamentari încă după eșecul de la alegerile europarlamentare.

Totuși, se pune problema cine va umple vidul de putere creat după plecarea premierului Dăncilă?

Două scenarii după o moțiune de cenzură reușită

Pe de o parte, președintele Iohannis și-ar dori un guvern nou în jurul PNL, condus eventual de Ludovic Orban. Totuși, cei de la PMP și Pro România resping această variantă. Kelemen Hunor pare că ar fi de acord cu această opțiune, acesta spunând că nu își dorește intrarea la guvernare, dar că ar susține un guvern minoritar format în jurul PNL. Totuși, acesta ar fi un guvern foarte fragil, susceptibil oricând să pice în fața unei noi moțiuni de cenzură. Calculele arată că un guvern în jurul PNL (95 de voturi), chiar cu susţinerea USR-PLUS (40 voturi), s-ar baza pe 135 de voturi, iar cu tot cu UDMR se poate baza pe 165 de voturi. Cu sprijin de la minorităţi şi neafiliaţi ar ajunge la 180-185 de susţinători, mult sub necesarul de 233 de voturi pentru validarea guvernului.

Așadar, pentru a evita situația în care s-ar afla în permanență cu sabia moțiunii de cenzură deasupra capului, noul guvern ar trebui să îi integreze și pe cei de la PMP și Pro România. Așadar soluția rămâne una a Opoziției unite. Fragmentarea Opoziției reprezintă marele dezavantaj din prezent, iar negocierile vor fi foarte strânse în eventualitatea în care vom asista la instalarea unui nou guvern.

O variantă mult mai probabilă de guvernare ar fi o coaliție PSD – Pro România – ALDE. Este foarte posibil ca mulți lideri din PSD care o vor plecată pe Dăncilă să se gândească deja la acest scenariu. Dacă moțiunea trece, cel mai probabil Viorica Dăncilă va pierde și președinția partidului, iar după plecarea acesteia, preşedinţia interimară a PSD va fi preluată de numărul 2 din partid, Paul Stănescu, preşedintele filialei Olt, cel care s-a opus pe faţă premierul Dăncilă, în multe ocazii.

Din această postură, Stănescu va da mâna cu Ponta şi Tăriceanu pentru preluarea guvernării post-Dăncilă. Atât Ponta cât și Tăriceanu și-ar dori să intre la guvernare. Pentru Tăriceanu este clar că supraviețuirea în Opoziție este aproape imposibilă. În acest caz, un calcul simplu arată că am avea 200 de voturi ale PSD, 40 ale Pro România şi ALDE, plus 10 de la minorităţi, plus 8-10 de la parlamentari neafiliaţi, rezultând deja 260 voturi fără UDMR, 290 cu cele ale UDMR. Comparativ cu cele ale taberei PNL-USR, tabăra PSD – Pro Romania – ALDE ar avea cu mult peste numărul necesar de voturi ca să treacă guvernul și să rămână la putere până la alegerile parlamentare din 2020.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla joi la votul pe moțiune. Cert este că adevăratele calcule și bătălii politice vor urma abia după ce moțiunea de cenzură va trece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *