Skip to content
Politică

Administrația Prezidențială s-a împotmolit în Constituție: Iohannis, sabotat de la Cotroceni? EXCLUSIV

cotidianul.ro

PSnews.ro vă prezintă în cele ce urmează cum Administrația Prezidențială s-a pierdut în Constituția României.

Vineri dimineață, Administrația Prezidențială a luat prin surprindere opinia publică, când a anunțat că a transmis la CCR o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională în relaţia cu prim-ministrul, şeful statului motivând că Viorica Dăncilă nu l-a informat că intră în concediu şi că a desemnat un alt membru al Guvernului să exercite atribuţiile sale.

Amintim că premierul Viorica Dancilă și-a luat concediu, timp de o săptămână, în perioada 6 – 13 august, timp în care va fi inlocuită de viceprim-ministrul Paul Stănescu, potrivit unei decizii publicate, marti, în Monitorul Oficial.

Situația semnalată vineri printr-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale este de-a dreptul surprinzătoare, întrucât, printr-o simplă consultare a Constituției României putem observa: concediul nu echivalează cu imposibilitatea exercitării prerogativelor legale, cum se poate întâmpla în cazul unei boli, a unei intervenții medicale serioase, a unui accident sau orice alt eveniment de natură excepțională.

Concret: potrivit articolului 107 din Constituție (care poate fi citit AICI) ”Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern”.

Astfel, articolul 106, la care se face mai sus referire (și care poate fi citit AICI) prevede: “Funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.”

Drept urmare, având în vedere că prim-ministrul Viorica Dăncilă nu se află în niciuna dintre situațiile prezentate mai sus (nu este nici decedată, nici condamnată cu pierderea drepturilor electorale, nici declarată incompatibilă cu funcția și nici revocată de Parlament), este lesne de înțeles că cele 7 zile de concediu nu ar constitui un real impediment pentru exercitarea funcției pe carea aceasta o deține în fruntea Executivului.

De altfel, amintim că toți premierii desemnați de Klaus Iohannis din 2015 până azi (Ponta, Grindeanu, Tudose) și-au luat concedii prin delegarea atribuțiilor unui reprezentant din rândul Guvernului – Gabriel Oprea, respectiv Sevil Shaiddeh. Nici vorbă de interimat, nici vorbă de imposibilitatea exercitării mandatului legal, nici vorbă de conflict constituțional.

Concluzia este una simplă: după 4 ani de mandat la Cotroceni, actualul șef al statului Klaus Iohannis, vine astăzi cu o nouă interpretare a legii fundamentale care poate da naștere multor semne de întrebare la care Administrația Prezidențială ar trebui să răspundă în perioada următoare.

 

 

1 comentariu la “Administrația Prezidențială s-a împotmolit în Constituție: Iohannis, sabotat de la Cotroceni? EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *