Skip to content
Internațional

Administrația Trump discută reluarea testelor nucleare, prima dată după 28 de ani

globalsolutions.org

Oficiali ai Administrației Trump au discutat săptămâna trecută despre ideea efectuării unui test nuclear, pentru prima dată după 1992. Reuniunea nu s-a încheiat cu o concluzie unanimă, dar propunerea ar fi în continuare în discuție, a declarat, sub acoperirea anonimatului, un oficial citat de The Washington Post.

Un astfel de demers ar avea consecințe profunde asupra relațiilor cu celelalte puteri nucleare și ar anula un moratoriu valabil de decenii asupra exploziilor nucleare, relatează Digi24.

Ideea a apărut la o ședință a unor oficiali cu rang înalt din principalele agenții de securitate națională, reuniune care a avut loc vinerea trecută. La respectiva întâlnire s-a menționat că Rusia și China ar face teste cu arme nucleare de putere mică, o acuzație care nu a fost dovedită în mod public și pe care ambele țări o neagă.

The Washington Post are trei surse pentru această informație: un oficial cu rang înalt din administrația Trump și doi foști oficiali la curent cu discuțiile.

Dacă Moscovei și Beijingului li s-ar demonstra că SUA pot „face rapid teste” nucleare, acesta ar putea fi un bun punct de plecare pentru negocierile – ajunse acum într-un blocaj – prin care Washingtonul caută să ajungă la un acord trilateral pentru a reglementa arsenalele celor mai mari puteri nucleare, a declarat un oficial cu rang înalt din administrație, citat de Washington Post sub acoperirea anonimatului.

Statele Unite au ieșit în 2018 din Tratatul pentru Forțe Nucleare Intermediare (INF) pe care îl aveau cu Rusia din timpul Războiului Rece și care reglementa arsenalul nuclear al celor două puteri. Acest pact, încheiat în 1987, interzicea celor două semnatare să deţină, să producă sau testeze rachete nucleare cu lansare de la sol, cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri. Oficial, Washingtonul a motivat că se retrage din Tratatul INF pentru că Rusia a încălcat acordul, dar analiștii au spus de atunci că scopul este de a încheia un nou tratat, în care să fie inclusă și China. Oficialii administrației americane considerau că Tratatul INF dezavantajează SUA, pentru că Beijingul, care nu era parte din acord, nu avea nicio constrângere în a-și dezvolta în Pacific rachete nucleare cu rază intermediară de acțiune, în timp ce Washingtonul, prin acest tratat, nu avea voie să dezvolte noi arme.

The Washington Post a cerut un punct de vedere de la Consiliul Național de Securitate și de la Administrația Națională pentru Securitate Nucleară, dar cele două instituții au refuzat să comenteze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *