Skip to content
Internațional

Administraţia Trump schimbă legislaţia pentru a facilita vânzările de arme în afara SUA

Administraţia Trump a modificat legislaţia pentru a facilita vânzările de arme de foc, inclusiv arme de asalt şi muniţie, în afara Statelor Unite, au declarat persoane apropiate situaţiei, transmite Reuters, citat de News.ro.

Reglementările propuse, care ar transfera supravegherea exporturilor de arme de la Departamentul de Stat la Departamentul pentru Comerţ, ar putea fi puse în aplicare cel mai devreme la sfârşitul acestui an, au spus sursele.

Măsura administraţiei Trump ar genera afaceri pentru producători de arme ca American Outdoor Brands şi Sturm Ruger & Company, crescând în acelaşi timp vânzarea de arme letale în străinătate. O relaxare a legislaţiei ar putea creşte vânzările de arme în străinătate cu până la 20%, potrivit estimărilor National Sports Shooting Foundation.

În timp ce Departamentul de Stat este îngrijorat în primul rând de riscurile internaţionale la adresa stabilităţii şi menţine restricţii stricte pentru vânzările de arme, Departamentul pentru Comerţ se concentrează de obicei pe facilizarea vânzărilor produselor companiilor pe pieţele externe.

De la venirea la Casa Albă, Trump a fost un susţinător mult mai deschis al vânzărilor de arme ale Statelor Unite în străinătate, faţă de predecesorii săi, acţionând aproape ca un agent de vânzări al industriei de apărare a SUA, potrivit analiştilor.

O măsură care ar stimula vânzările de arme ar atrage un sprijin entuziast din partea influentei National Rifle Association, pe măsură ce campania pentru realegerea lui Trump ca preşedinte se intensifică.

Criticii, între care se află parlamentari şi susţinători ai controlului armelor, şi-au exprimat îngrijorarea că orice relaxare a regulilor referitoare la exprt ar putea face ca arme puternice, de tipul celor utilizate în atacuri în masă din Statele Unite, ar putea deveni mai accesibile pentru bandele criminale şi grupările militante cu care Trump s-a angajat să lupte.

O evaluare a reglementărilor de către mai multe agenţii americane, între care Pentagonul şi Departamentul pentru Securitate Internă, s-a încheiat în această săptămână, au spus persoanele. Datele guvernamentale arată că decizia finală a fost transmisă oficial Biroului pentru Management şi Buget al Casei Albe pe 23 octombrie.

Finalizarea evaluării permite administraţiei Trump să informeze parlamentarii de intenţia de a transfera supravegherea vânzărilor de arme de la departamentul de Stat la Departamentul pentru Comerţ.

Oficiali de rang înalt din ambele departamente trebuie să semneze schimbarea înainte ca parlamentarii să fie anunţaţi.

Camera Reprezentanţilor a adoptat un proiect care ar interzice transferarea supravegherii exporturilor armelor de foc la Departamentul pentru Comerţ. Proiectul nu a fost adoptat însă de Senat, astfel că nu a devenit lege.

Dacă administraţia Trump va anunţa parlamentarii de schimbare în următoarele săptămâni, aceasta ar putea fi pusă în aplicare înainte de aprobarea proiectului de lege, a spus una dintre persoane.

Versiunea legislaţiei din Senat nu conţine acelaşi limbaj ca proiectul din Cameră.

Vânzările de arme pe piaţa americană au crescut în urltimele trei luni, potrivit estimărilor publicate marţi de firma de consultanţă Small Arms Analytics & Forecasting. Vânzările au stagnat însă la 10,8 milioane de unităţi, atunci când sunt comparate cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit firmei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *