Un nou azil al groazei a fost descoperit în Sectorul 1 din București, după ce prefectura condusă de Rareș Hopincă a decis să efectueze un control. Cazurile cu azilele groazei se înmulțesc în sectorul primarului Clotilde Armand, care privește nepăsătoare cum bătrânii sunt ținuți în condiții mizere.
În urma controalelor efectuate joi, în centrul rezidețial din Sectorul 1, s-au găsit următoarele probleme: condiţii de igienă precare (saltele şi perne neigienizate, mobilier deteriorat, miros pestilenţial, produse expirate,etc); în spaţiul de depozitare au fost găsite legume (cartofi, morcovi, ceapă având modificări organoleptice) şi produse de băcănie fiind identificată prezenţa insectelor vii (muşte, păianjeni, pânză păianjen).
Prefectul: „Centrul funcționa clandestin”
Prefectul Rareș Hopincă a declarat, pentru PS News, că acest control a pornit după ce a primit mai multe sesizări de la diferite persoane care au reclamat situația din centrul rezidențial din Sectorul 1.
„Este vorba de un centru rezidențial privat, de pe raza Sectorului 1, despre care am primit informații, de la mai multe persoane care au făcut reclamații, că ar funcționa clandestin, fără a avea licența și autorizațiile necesare pentru a presta astfel de servicii sociale”, a explicat Rareș Hopincă, prefectul Capitalei.
Agenția pentru Inspecție Socială, din subordinea Ministerului Muncii, a mai făcut un control la centrul din Sectorul 1, în luna martie, când a impus o serie de măsuri ce nu au fost respectate.
„Au mai fost controale în luna martie, de la Agenția pentru Inspecție Socială. S-au dispus o serie de măsuri. Unele măsuri erau în termen, altele nu. Și la controlul efectuat în această săptămână s-a descoperit că nu au fost remediate, motiv pentru care s-a dispus încetarea activității”, a declarat prefectul, pentru PS News.
Rareș Hopincă a precizat că bătrânii erau în condiții relativ bune și controlul nu a identificat probleme pentru beneficiari. Controalele vor continua în azilele din București, până la sfârșitul lunii septembrie, după ce prefectul a semnat ordinul. Prefectura București își propune să identifice toate centrele care funcționează clandestin și nu respectă măsurile de protecție.
„Beneficiarii erau în condiții relativ bune. Nu au existat indicii sau constatări la fața locului, de către echipa de control, că beneficiarii ar fi în vreun pericol de orice natură. Se prezentau în condiții relativ bune, dar mediul de acolo nu era propice pentru desfășurarea de activități sociale.
Printr-un ordin pe care l-am semnat în această săptămână am prelungit perioada de control până la 30 septembrie, tocmai pentru a avea cadrul normativ, pentru a continua controalele. Este o prioritate pentru noi să acționăm indiferent de sector în tot Bucureștiul, acolo unde primim informații că se desfîășoară anumite activități clandestine, pentru că acestea sunt în vizor în momentul de față, pe de o parte. Pe de altă parte, vom avea controale de follow-up după dispunerea unor măsuri în diferite centre, pentru că vom verifica stadiul implementării măsurilor în centrele deja verificate”, a conchis Rareș Hopincă.
„Azilele groazei” din Sectorul 1
Nu este primul caz din Sectorul 1, iar Clotilde Armand continuă să privească nepăsătoare. La începutul lunii iulie au fost descoperite alte 2 azile ilegale în Sectorul 1, iar unul dintre ele era controlat chiar de DGASPC Sector 1. Centrul de abilitare și reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități „Milcov”, care apare sub controlul DGASPC Sector 1, a fost amendat cu 40.000 de lei pentru nerespectarea structurii autorizate și gestionarea necorespunzătoare a unor deșeuri periculoase. Autoritățile de la Minsiterul Muncii au dispus încetarea activității la Centrul „Milcov” după ce au descoperit mizerie în baie și bucătărie. Chiar primarul Clotilde Armand este cea care îi ține în condiții mizere pe bătrânii din azile.
De asemenea, Centrul Locuința Protejată Alternativă, din Sectorul 1, a fost și el amendat, în iulie, cu suma de 20.000 de lei pentru nerespectarea structurii autorizate și s-a dispus suspendarea activității. Centrul este controlat de Asociația Alternativa 2003 și colaborează direct cu autoritățile Sector 1.
„Activitățile din Centrul – Locuința protejată Alternativa se desfășoară în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1 și cu ajutorul subvenției acordate de Ministerul Muncii prin L34/1998”, se arată pe site-ul asociației. Prin urmare, Clotilde Armand ar fi trebuit să fie informată că acel centru nu respecta legislația.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News