Skip to content
Economie

Administratorii de pensii facultative vor fi obligați să anunțe cotizanții asupra posibilității retragerii fondurilor când împlinesc vârsta de 60 de ani

twitter

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat în dezbatere publică un proiect de normă prin care vrea să oblige administratorii prezenți pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul 3) să-și informeze participanții asupra posibilității retragerii banilor acumulați în conturile personale când împlinesc vârsta de 60 de ani. Demersul instituției este motivat de faptul că numeroși participanți la Pilonul 3 nu au cerut sumele acumulate în conturile personale și un au mai cotizat în ultimele 12 luni, scrie profit.ro.

Având în vedere faptul că Norma nr. 19/2021 abrogă două acte normative și aduce schimbări sistemului de raportare, la nivelul entităților raportoare și la nivel A.S.F. a fost nevoie de o perioadă de timp pentru modificarea și implementarea noilor cerințe la nivelul sistemului informatic. În cadrul procesului de dezvoltare și testare a noilor anexe, au fost identificate elemente care trebuie modificate pentru funcționarea în parametri optimi a sistemului de raportare”, scrie în nota de fundamentare a proiectului de normă. Totodată, având în vedere rezulatele analizei efectuate de ASF asupra participanților fondurilor de pensii facultative care au împlinit vârsta de 60 de ani, de la care, conform prevederilor legale în vigoare pot solicita plata activului personal, s-a constat faptul că un număr ridicat de participanți nu și-au exercitat acest drept.

De asemenea, conform datelor instituției, la sfârșitul lunii septembrie 2021, un procent de peste 65% din participanții de peste 60 de ani nu mai plătise contribuții în ultimele 12 luni. „Astfel, în scopul informării participanților fondurilor de pensii facultative cu privire la drepturile prevăzute de legislație referitoare la utilizarea activului personal, se propune modificarea Anexei nr. 10 – Informarea anuală a participantului”, mai scrie în nota de fundamentare.

Dreptul la pensia facultativă se deschide, la cererea participantului, cu îndeplinirea următoarelor condiții cumulative: a) participantul a împlinit vârsta de 60 de ani; b) au fost plătite minimum 90 de contribuții lunare; c) activul personal este cel puțin egal cu suma necesară obținerii pensiei facultative minime prevăzute prin normele adoptate de ASF. În Pilonul 3, conform datelor ASF, un număr de aproximativ 30.000 de persoane cu vârsta peste 60 de ani sunt înscriși în acest sistem, ceea ce înseamnă că 19.500 (adică 65%) sunt cei care nici nu mai cotizează, nici nu au retras sumele deși aveau acest drept.

Pilonul 3 a fost lansat în 2007 și, până la finele lunii octombrie 2021, totalul sumelor achitate de administratori către cotizanții la acest sistem de pensii a atins 403,81 milioane de lei pentru aproape 55.000 de persoane și moștenitori, conform datelor ASF.  Sistemul pensii facultative avea active de 3,27 miliarde de lei la finele lunii noiembrie 2021, conform ASF. Numărul total de participanți în cele 10 fonduri Pilon 3 depășea 560.000 de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *