Skip to content
Politică

Administratorii pensiilor private, chemați la Guvern. Au fost convocați de Eugen Teodorovici și de Darius Vâlcov

Cei șapte administratori de fonduri de pensii private din România discută la această ora la Guvern cu Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, pe tema efectelor OUG 114 asupra viitorului Pilonului II de pensii. Potrivit B1 TV, la discuții ar participa și Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă.

Cea mai gravă problemă reclamată de cele companiile care gestionează pensiile private ale 7,2 milioane de români o reprezintă cerințele uriașe de capital – ar trebui să aducă 800 milioane de euro la capitalul social în acest an, din care jumătate până la data de 30 iunie.
Premierul Viorica Dăncilă, dar și liderul PSD, Liviu Dragnea au declarat luni în Parlament, pe tema posibilelor modificări ale controversatei OUG 114 care a impus taxa pe lăcomie și a suprataxat mediul privat că astăzi vor fi discuții la Guvern cu administratorii din Pilonul II de pensii pe tema efectelor OUG 114.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, discuția are loc în acest moment la Guvern, printre cei prezenți fiind și Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici.

Piața pensiilor private fierbe de 2 luni de zile de la aprobarea OUG 114, care impune administratorilor de pensii private să aducă 800 milioane de euro la capitalul social în acest an, din care jumătate până la data de 30 iunie. „Guvernul a pus o bombă cu ceas pentru Pilonul II, prin aceste cerințe absurde, iar ceasul arată maxim 6 luni”, spuneau încă din decembrie 2018 administratorii. Economistul șef al BNR, Valentin Lazea, a declarat recent că administratorii se gândesc să se retragă din România, în timp ce Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici susțin că fondurile de pensii nu ar fi investitori şi că au randamente sub inflație, în defavoarea participanților.

De notat că declarațiile lui Vâlcov și Teodorovoci fac referire la randamentul pe 2 ani calculat de ASF, pe care îl raportează la inflația dintr-un singur an, respectiv 2018. Administratorii au reacționat, precizând că 2018 a fost singurul an de la înființarea Pilonului II când randamentul a fost sub rata inflației, unul din principalele motive fiind tocmai OUG 114

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *