Skip to content
Economie

Adrian Bența: Măsurile fiscale nu sunt de tip ”Robin Hood”, toată populația va suporta consecințele

economica.net
" "

Guvernul a anunțat pregătirea unor măsuri fiscale, care au declanșat reacții furibunde de protest în industria financiară și avertismente dure venite dinspre mediul de afaceri.

Miercuri Bursa de Valori București a înregistrat o prăbușire instorică, iar reprezentanții băncilor și ai mediului financiar au lansat o scrisoare deschisă, prin care fac apel inclusiv la instituțiile europene să intervină, pentru a-i determina pe guvernanții de la București să nu aplice măsurile anunțate.

" "
" "

Tonul este apocaliptic, existând semnale din piață care avertizează că economia riscă să se blocheze, în urma introducerii taxei pe cifra de afaceri a companiilor din energie, a firmelor de telefonie mobilă și a aplicării așa-zisei ”taxă pe lăcomie” băncilor.

În tot acest context de incertitudine, PSNews l-a contactat pe specialistul în fiscalitate Adrian Bența, pentru a afla, de la un analist independent, care sunt potențialele consecințe pentru populație, ale măsurilor anunțate de guvern.

În mod evident, băncile vor transfera în timp toate aceste cheltuieli cu taxele noi, către cetățenii care au luat împrumuturi – ei sunt cei care vor suporta, în mod indirect, creșterile de costuri cu dobânzile și comisioanele bancare.

Poate nu neapărat de la 1 ianuarie 2019, că trebuie modificate contractele, dar băncile vor transfera în timp toate costurile noi către clienții lor”, ne-a declarat, în exclusivitate, Adrian Bența.

Eu nu cred că măsurile guvernului pot fi considerate o taxă gen ”Robin Hood”, cum a fost aplicată în Ungaria, mai degrabă a fost o decizie economică a guvernanților, pe principiul ”hai să vedem ce companii mai câștigă bine în România, cine are rate mari de profit și noi, ca stat, să fim participanți la profitul acelor companii.

Se poate vedea că rate mari de profit sunt în sectorul gazelor, la anumiți operatori economici din domeniul telecomunicațiilor, băncile au avut profituri record în 2018, iar statul român a vrut să participe și el la aceste profituri.

Singurul mod prin care putea face acest lucru era să introducă niște taxe”, a adăugat el.

Părerea mea este că în proiectul de buget pentru 2019, atât al bugetului de stat, cât și cel pentru asigurările sociale, sunt prevăzute cheltuieli mari și atunci orice sursă de finanțare este bună, mai ales că au țintit către zona aceasta de companii cu profituri mari.

Evident că, în timp, totul costă, iar costurile se vor răsfrânge asupra populației. Întrebarea care se pune este dacă vor fi consecințe graduale, suportabile, sau cu adevărat dureroase”, a completat Adrian Bența.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *